Hlavní obsah

Češi nejsou v EU příliš vítanou pracovní silou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM/BRUSEL

Nizozemsko otevře 1. května, tj. datem rozšíření Evropské unie, pracovní trh všem občanům z desítky přistupujících zemí, tj. i Čechům. Vláda tak neustoupila tlakům, aby alespoň na několik let zůstala možnost zaměstnávat cizince z nových států EU zapovězena. Podobný zákaz už naopak ohlásily Rakousko, Belgie, Francie, Německo a Španělsko.

Foto: Jana Matyášová (archiv)

Jana Matyášová a dr. Miroslava Nováková na veletrhu GLOBalnie v polských Katowicích.

Článek

Amsterdam předpokládá, že do roku 2006 přijde do země pět až deset tisíc osob z východní a střední Evropy ročně. Napsal to v pátek internetový server euobserver.com.

Pravice právě na tento fakt opakovaně upozorňovala a žádala, aby jim nebylo dovoleno v Nizozemsku pracovat. Největší obavy mají politici zejména z Poláků, jejichž země je v tíživé ekonomické situaci.

Vláda nakonec rozhodla, že podobné spekulace jsou neopodstatněné a kabinet nebude na své evropské politice nic měnit. Podle serveru se bude o celé věci jednat ještě příští týden.

Češi budou moci volně pracovat vedle Nizozemska také ve Velké Británii a Irsku. Podobné kroky avizovaly mj. Řecko a Švédsko.

Rozhodné NE pěti zemí

Dočasné uzavření svého pracovního trhu občanům z přistupujících zemí už oznámily: Rakousko, Belgie, Francie, Německo a Španělsko.

Omezení je zatím stanoveno na dva roky. V úvahu přecházejí ale i pokračující přechodná období - v roce 2006 možné prodloužení zákazu na další tři roky a po uplynutí zmíněné doby další dva roky.

V praxi se tak může stát, že by čeští občané mohli pracovat ve výše zmíněných zemích bez složitých byrokratických procedur až v roce 2011.

Svůj pracovní trh ve čtvrtek uzavřelo, až na výjimky, Finsko. Tamní firmy budou moci v příštích letech volně zaměstnávat jen občany Malta a Kypru. Rozhodl o tom včera parlament.

Dánsko zase podmiňuje lidem z přistupujících států možnost pracovat místem, které mají jisté ještě před příjezdem do země. Navíc bude stanovovat pro každé odvětví, příslušný stát přesně dané kvóty.

Anketa

Půjdete po 1. květnu pracovat do jiného státu EU?
ANO
26,1 %
NE
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 901 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám