Hlavní obsah

OPEC se dohodla na překvapivém snížení těžby ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/LONDÝN

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na svém středečním zasedání dohodla na překvapivém snížení produkce a dodávek na světový trh. Od listopadu by měly členské země kartelu snížit těžbu o 900 000 barelů na 24,5 miliónu barelů denně, oznámil po vídeňském zasedání OPEC kuvajtský ministr ropného průmyslu šajch Ahmad Fahd Ahmad Sabah.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Světové ropné trhy byly nečekaným rozhodnutím zaskočeny. Cena ropy Brent vyskočila po rozhodnutí až o jeden dolar na zhruba 26,50 USD. Cena americké lehké ropy stoupla o 80 centů na 27,90 USD.

Kromě rozhodnutí o produkčních limitech se očekávalo řešení otázky členství Iráku, jehož zástupce se dnešního zasedání poprvé od války zúčastnil jako plnoprávný člen. Irácký ministr ropného průmyslu Ibráhím Bahr Ulúm prohlásil, že jeho země členem OPEC zůstane, kvóty se však na ni zatím vztahovat nebudou. Irák chce vrátit svou produkci na předchozí úroveň téměř tří miliónů barelů denně do března 2004 z nynějších 1,8 milionu barelů, řekl ministr.

Vývoz pak plánuje ve stejném období zvýšit na dvojnásobných 1,8 milionu barelů denně. OPEC chce snížením těžby zachovat nynější vysokou úroveň cen. "Myslím, že to pro ceny bude výrazný růstový impulz," řekl agentuře Reuters Gary Ross z konzultační firmy PIRA Energy. Před schůzkou ministři většinou uváděli, že žádnou změnu produkce OPEC nepředpokládají.

V prosinci jednání o prvním čtvrtletí 2004

Nedávný pokles cen na čtyřměsíční minima a vyhlídky na zvýšení dodávek z nečlenských zemí jako Rusko však donutily členy kartelu k přehodnocení stanoviska. Delegáti uváděli, že mají obavy z výrazného budování zimních zásob ve čtvrtém čtvrtletí. Ministři se rovněž dohodli, že se opět sejdou 4. prosince, kdy budou jednat o produkční politice pro první čtvrtletí dalšího roku.

Na prosincovou schůzku pak odsunou i diskusi o výběru nového generálního tajemníka. Irácký ministr uvedl, že problém irácké kvóty v OPEC bude řešen později. Do roku 2005 by chtěl Irák těžit 3,5 až 4,0 miliónu barelů a do roku 2010 až šest miliónů barelů denně, řekl ministr. Zároveň vyzval zahraniční ropné společnosti k investování v zemi. "Všechny ropné firmy budou vítány. Zahraniční investice do těžby ropy jsou dobrou myšlenkou," řekl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám