Hlavní obsah

Ochromené čínské podniky nemají na výplaty

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané se kvůli šířícímu se koronaviru 2019-nCoV musejí stále častěji spokojit se sníženou mzdou. Roste i počet podniků, kde zaměstnanci dostávají mzdu opožděně, někde ji v důsledku omezení výroby nedostali vůbec. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Stringer, Reuters

Čínský dělník dezinfikuje továrnu před obnovením provozu.

Článek

Zavřené obchody, sportoviště, divadla, zábavní parky, prázdné restaurace. Takový je obrázek mnoha čínských měst kvůli nákaze. Lidé nemají pokud možno cestovat, přímé letecké spojení s Čínou přerušila řada zemí včetně České republiky. Skomírá výroba, obchod, služby.

Méně peněz dostanou i lidé, kteří při návratu do práce museli preventivně do karantény

Někde, jako ve škole zaměřené na výuku programování a robotiky v Chang-čou, byl vyučujícím a dalším zaměstnancům plat snížen až na polovinu. Jinde podniky lidem nařídily vybrat si dovolenou, pak mají počítat s neplaceným volnem.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Kolika lidí se to týká, je těžké odhadnout. Z ankety pracovního portálu Čao-pchin vyplynulo, že s možností, že mohou přijít o práci, se potýká více než třetina oslovených. Nepřekvapí tudíž, že počet nových pracovních nabídek se rapidně blíží nule.

Podle Bloombergu se mnohde zcela bez výplaty ocitly síly najaté ze zahraničí a plat byl snížen lidem, kteří se po oslavách nového lunárního roku vrátili na pracoviště, ale před nástupem do práce musejí projít preventivní karanténou. Tak je tomu například v továrně Foxconnu v Šen-čenu, kde tito lidé dostávají jen třetinu platu.

Paralýza se přenáší do světa

Čína není jen významným odbytištěm, nýbrž i vývozcem, takže se její problémy přenášejí za hranice. Jaguar Land Rover už varoval, že jeho britským továrnám mohou koncem týdne dojít autodíly, takže by zastavil výrobu. Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler už kvůli nedostatku čínských součástek přerušila výrobu ve své továrně v Srbsku.

Dva cestující z výletní lodi podlehli koronaviru

Svět

Výrobu v Číně ještě v novém roce neobnovily továrny Volkswagenu a čínské SAIC Motor, jež vyrábí i škodovky. Firemní mluvčí Jörn Roggenbuck Právu sdělil, že spuštění linek je plánováno na pondělí.

Situace tvrdě doléhá i na americký Apple, neboť jeho dodavatel Foxconn se místo telefonů soustředí více na chirurgické masky, dopady podle svého sdělení pociťují i výrobci sportovního oblečení a obuvi Puma a Adidas.

Řetězec Holiday Inn v pevninské Číně uzavřel nebo omezil provoz 160 ze 470 hotelů. Zákazníkům umožňuje změny rezervací či rušení pobytu bez poplatku, a to i v Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu.

Hongkongský senior kašlal na karanténu, prozradil se v autobusu

Svět

ČTK uvedla, že epidemie koronaviru komplikuje dodávky zboží i českým prodejcům. Problémy zaznamenala některá hračkářství, prodejce elektroniky Datart eviduje omezení dodávek televizí nebo čističek vzduchu.

Z oslabení Applu může těžit jeho jihokorejský rival Samsung. I na Korejce jakožto další země v sousedství však dopadá ochromení čínského hospodářství. Vláda v Soulu už proto připravuje opatření na podporu korejské ekonomiky.

Daňové úlevy a případně finanční výpomoc slibuje podnikům i Peking, který opakovaně snižuje úrokové sazby. Podle včerejších zpráv navíc čínská vláda zvažuje peněžní injekci leteckým dopravcům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám