Hlavní obsah

Objem úvěrů na bydlení stoupl v únoru o 2,4 miliardy na 22,5 miliardy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v únoru 22,5 miliardy Kč. To je o 2,4 miliardy více než v lednu 2021. Proti únoru 2020 je to o 6,6 miliardy, tedy o 42 procent, více. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky (ČNB) a České bankovní asociace (ČBA).

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Vysoké prodeje hypotečních úvěrů, kterými začal leden tohoto roku, v únoru pokračují. Loňský rok byl rekordní,” uvedl poradce asociace Vladimír Staňura.

„Přesto nástup do letošního roku překonává všechna očekávání. Hon na hypotéky a nemovitosti tedy pokračuje,” dodal.

Hypoteční trh dál láme rekordy, čeká se zdražování hypoték

Finance

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB v únoru u hypotečních úvěrů po osmi měsících poklesů nepatrně stoupl na 2,16 procenta. Ve srovnání s lednem vzrostl o 0,01 bodu. Úroková sazba zůstala na 1,99 procenta.

Podle novely, kterou schválili poslanci, by ČNB nově mohla získat zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud může dávat bankám pouze doporučení, která nejsou právně závazná. Novelu musí schválit ještě Senát.

Reklama

Související články

Banky už plánují obnovení výplaty dividend

Pandemie sice bankám srazila zisky, stále však jde o jedno z nejvýdělečnějších odvětví ekonomiky. Ve vedeních tuzemských bankovních domů se tak stále více...

Výběr článků

Načítám