Hlavní obsah

Obchodní dům Kotva koupil miliardář Skala, spoluzakladatel fondu Trend

Pražský obchodní dům Kotva od irské skupiny Markland koupila společnost Pražská správa nemovitostí (PSN) miliardáře Václava Skaly. V pátek to za aktéry transakce uvedl mluvčí Kryštof Šabacký. Kotva v 90. letech patřila vytunelovanému fondu Trend, který Skala spoluzakládal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze

Článek

Hodnotu transakce firmy nechtěly zveřejnit. Deník E15 už dříve psal o ceně přesahující 80 miliónů eur (zhruba 2,2 miliardy korun).

Smlouva o prodeji byla podepsána ve čtvrtek v Praze. Obchod byl uzavřen na základě tendru. Do něj se Kotva dostala s dalšími nemovitostmi nakoupenými irskými developery, kteří za hospodářské krize nebyli schopni splácet své půjčky a o jejich aktiva se přihlásily banky.

Při státem organizované záchraně irských bank se pak tyto reality dostaly pod dozor konsolidační agentury NAMA, která se stará o jejich prodej.

Irská společnost Markland koupila obchodní dům Kotva v roce 2005 za padesát miliónů eur (tehdy zhruba 1,4 miliardy korun).

„Plánujeme budovu spravovat a dále rozvíjet v horizontu mnoha let," uvedl za PSN Jiří Švorc, který je ve firmě za tuto akvizici zodpovědný. Kotva podle něj doplňuje realitní portfolio PSN „o další zajímavou budovu se silnou historií a na velmi lukrativní adrese".

PSN vlastní v metropoli například Tančící dům a rekonstruuje secesní hotel Evropa na Václavském náměstí. Firma působí také třeba v Pardubicích, Kladně a Hradci Králové.

Kotvu spoluvlastnil už v 90. letech

Akcie Kotvy připadly v 90. letech v kupónové privatizaci později vytunelovanému fondu Trend, k jehož zakladatelům tehdy podnikatel Skala patřil. Následovaly soudní tahanice o akcie Kotvy, které vyústily také v arbitráž někdejšího většinového majitele Forminster Enterprises proti státu, kterou Česko nakonec v roce 2014 vyhrálo.

Léta se táhnoucí soudní řízení kolem fondu Trend ukončila amnestie Václava Klause.

Skala žil před revolucí v roce 1989 v Německu. V devadesátých letech v Česku založil Bankovní dům Skala, který zkrachoval v roce 1996 a stát banku zachraňoval více než třemi miliardami korun. Nyní Skala žije v Monaku.

Kotva má zhruba 30 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a nabízí 300 parkovacích míst. Budova byla postavena v letech 1970 až 1975 a po svém otevření patřila mezi největší obchodní domy v Evropě. Stavba je po architektonické stránce považována za jednu z nejzajímavějších československých budov 70. let. Její půdorys připomíná včelí plástev a tvoří ho několik do sebe zaklesnutých šestihranů. Budovu navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha chce přidat Kotvu na seznam památek

Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze přivítal své první zákazníky 10. února 1975. Ve své době se jednalo o pátý největší obchodní dům v Evropě....

Výběr článků

Načítám