Hlavní obsah

Noví poslanci zřejmě překopou rozpočet k nepoznání

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Jen něco přes dva měsíce bude mít nová Sněmovna na schválení státního rozpočtu pro příští rok, nemá-li nastat rozpočtové provizorium. Končící poslanci nestihli do voleb vládní návrh projednat a vláda ho tudíž musí Sněmovně zaslat znovu. A ta by ho teď mohla výrazně přepracovat.

Foto: ČTK

Petr Fiala

Článek

Opozice, jež nyní v dolní komoře získala většinu, se tím před volbami netajila.

Vládou schválený rozpočet pro příští rok počítá s deficitem 376,6 miliardy, když předpokládá příjmy ve výši 1551,1 miliardy a výdaje 1927,7 miliardy korun.

Předpokládá kromě jiného růst důchodů o 805 Kč, zvýšení platů státních zaměstnanců, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč i navýšení platby za státní pojištěnce o 200 Kč na 1967 Kč měsíčně.

Jelikož by se neměly zvyšovat daně, bude nutné nalézt úspory
Štěpán Křeček, BH Securities

Opozice, ale i ekonomové a Národní rozpočtová rada ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) za tak vysoký schodek pro rok, kdy se očekává pocovidový růst ekonomiky, ostře kritizovala. Rozpočet označovala za hýřivý, málo proinvestiční a žádala úspory.

Na tahu je Zeman. Vláda může být až v půlce příštího roku, říkají odborníci

Parlamentní volby

„Nejpravděpodobnější variantou je, že návrh státního rozpočtu s rukopisem Andreje Babiše nová Sněmovna změní k nepoznání nebo ho vrátí k přepracování,“ řekl Právu analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Slevy na jízdné na řadě

Podle něj lze očekávat, že dojde ke snížení navrhovaného schodku. „Jelikož by se ale podle předvolebních proklamací neměly zvyšovat daně, bude nutné nalézt úspory,“ shrnul Křeček. Je přitom nutné brát v potaz, že většina výdajů je ze zákona povinná (mandatorní), jako např. důchody.

Část prostředků by se mohla ušetřit v dotacích pro podnikatele. „Ty jdou totiž jednoduše škrtnout, což již dříve bylo několikrát neúspěšně navrhováno. Nyní se však většina k podpoře takového kroku může najít,“ míní Křeček.

Slevy na jízdném: Část stran je chce zachovat, některé zvažují změny

Parlamentní volby

Opozice také kritizovala 75procentní slevy na jízdné pro seniory a studenty ve veřejné dopravě, které stát v předcovidovém roce 2019 vyšly na téměř šest miliard korun. Zatímco Piráti a STAN před volbami avizovali, že slevu rušit nechtějí, ale upraví ji, koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nevylučovala úplné seškrtání.

„Každá ušetřená miliardová položka z rozpočtu je extrémně důležitá. Takových položek je více, ne pouze jízdné. Provedeme revizi výdajů a samozřejmě bude nutné zeštíhlit státní správu,“ podotýkala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ve hře zastropování platů státních zaměstnanců

Vládní návrh rozpočtu počítá rovněž se zvýšením platů hasičů, policistů, učitelů či sociálních pracovníků o 1400 korun, resp. o 3,5 procenta u pedagogů. Zatím není jasné, jak se k platům státních zaměstnanců politici ze SPOLU či STAN postaví, dosud kritizovali spíše rostoucí počet úředníků.

Rekordní schodek rozpočtu už atakuje 330 miliard

Ekonomika

Současně ale s nesouhlasem poukazovali i na to, že tím ještě víc vzrostou rozdíly mezi průměrnými výdělky ve státní a soukromé sféře. Podle Křečka není vyloučené ani zastropování platů státních zaměstnanců.

Skončí EET?

V ohrožení je další „dítě“ premiéra Babiše, elektronická evidence tržeb (EET), kterou vláda nestihla rozšířit na všechna podnikání a nakonec ji za covidu pozastavila. Zejména ODS a TOP 09 slibovaly, že EET po volbách zruší.

Schillerová: Při provizoriu se platy nezvýší

Domácí

Pernější debatu a delší přípravy by asi vyžadovala změna letos schváleného nového stavebního zákona, který předpokládá vybudování centrálního stavebního úřadu a přechodu obecních úředníků pod stát. Tuto skutečnost kritizovali zejména zástupci STAN.

Rozpočtové provizorium
Nastává v případě, že Sněmovna do 31. prosince neschválí vládou podaný návrh zákona o státním rozpočtu pro nový rok. Stát potom – dokud se neschválí nový rozpočet – hospodaří s objemem peněz podle předchozího rozpočtu, přičemž na každý měsíc vyčlení jednu dvanáctinu loňských výdajů. Jde především o výdaje provozní, na minimum se omezí investice či tok evropských dotací.

Reklama

Výběr článků

Načítám