Hlavní obsah

Nexen postaví pneumatikárnu za 22 miliard, smlouvy schválila vláda

Právo, Martin Procházka
Praha

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen postaví v České republice továrnu za více než 22 miliard korun. Investiční smlouvu s jihokorejskou firmou v pondělí schválila vláda. Třetí nejvyšší investice v historii České republiky (po Hyundai a TPCA) bude umístěna v průmyslové zóně Triangle na Žatecku a od zahájení provozu zajistí asi 1000 pracovních míst.

Foto: Nexen Tire

Pneumatiky Nexen na americké výstavě SEMA

Článek

Smlouva mezi firmou Nexen, představiteli vlády a zástupci Ústeckého kraje má být podepsána příští středu v Praze.

Výrobu by firma mohla zahájit za dva roky. Dvě desítky miliard korun má Nexen investovat do roku 2017, v dalších letech by se mohl podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Františka Kotrby objem investic a zaměstnanosti až zdvojnásobit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obsazování pracovních pozic začne nejdříve ve druhém pololetí příštího roku, kdy by měli práci najít lidé na různých manažerských stupních. Nábor na ostatní pozice by měl začít v roce 2016,“ sdělil Právu Kotrba.

„Rozhodnutí vlády, která schválila investiční smlouvu se společností Nexen, je jasným signálem toho, že naše země má silný zájem o nové investory a je pro nové investory atraktivní,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko podle něj investici vybojovalo v silné mezinárodní konkurenci.

200 tisíc na každé pracovní místo

„Velmi vítám tuto investici, která patří historicky k nejvýznamnějším v naší zemi. Česká republika se opět ukázala jako investiční destinace s obrovským potenciálem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Stát přilákal Nexen do Česka mimo jiné i díky investičním pobídkám. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dostane firma 200 tisíc za každé pracovní místo a příspěvek na školení zaměstnanců. Firma dále dostane podporu na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku až do výše pěti procent z celkových uznatelných nákladů, maximálně ale 1,14 miliardy korun. Celkem tak stát firmě za stavbu továrny zaplatí stovky miliónů korun.

Nexen výrazně ušetří i na koupi pozemků. Začátkem června totiž ústečtí zastupitelé schválili smlouvu o prodeji 60 hektarů pozemků za jedno euro (asi 27,5 koruny) za metr čtvereční. Standardní cena v zóně Triangle přitom činí 400 korun za metr ­čtvereční. Jako kompenzaci cenového rozdílu přibližně 260 miliónů korun má stát kraji garantovat 302 miliónů korun, což je zakotveno v kupní smlouvě.

Investici přivítal i ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle něhož jde o velmi atraktivní pobídku pro investora.

„Jedná se o poslední krok vedoucí k podepsání smlouvy. Jsme rádi, že si investor vybral Ústecký kraj, a budeme mu maximálně nápomocni při realizaci projektu,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Dodává i pro Škodu Auto

Nexen svými pneumatikami zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku a také mladoboleslavskou Škodu Auto pro modely Rapid a Octavia.

Nová pracovní místa by v Ústeckém kraji, který je s 11 procenty nezaměstnaných v tomto ohledu nejhorším regionem v Česku, znamenala snížení míry nezaměstnanosti o 0,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám