Hlavní obsah

Německá ekonomika navzdory koronaviru v závěru roku vzrostla

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí navzdory dalšímu zpřísněním karanténních opatření vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta. V pátek to oznámil spolkový statistický úřad. V meziročním srovnání ekonomika v závěru roku vykázala pokles o 3,9 procenta. Znamená to mírné zlepšení proti třetímu čtvrtletí, kdy meziroční propad HDP činil čtyři procenta.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Frankfurt nad Mohanem

Článek

Přísnější uzávěra kvůli šíření nového typu koronaviru dopadá hlavně na soukromou spotřebu, naopak stavebnictví a export zboží ekonomiku podpořily.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že hospodářství zůstane ve čtvrtém čtvrtletí na stejné úrovni jako na konci předchozích tří měsíců. V meziročním srovnání očekávali pokles o čtyři procenta. Výsledky tedy předčily očekávání.

Německé ekonomice hrozí další propad, varuje Bundesbank

Ekonomika

Statistický úřad zároveň potvrdil, že propad HDP za celý loňský rok dosáhl pěti procent. Předloni ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od roku 2013.

Německá ekonomika je největší v Evropě. Jde o největšího obchodního partnera České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám