Hlavní obsah

Německé ekonomice hrozí další propad, varuje Bundesbank

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ekonomice hrozí další obrat k horšímu. Před nebezpečím dalšího negativního ekonomického vývoje varovala podle serveru listu Frankfurter Allgemeine Zeitung centrální Spolková banka (Bundesbank). Na ekonomiku by negativně dopadlo, pokud by se nepodařilo zbrzdit nárůst případů nákazy covidem-19, a proto by nebylo možné rozvolnit restriktivní opatření.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Budova Říšského sněmu v Berlíně, v níž se nachází sídlo německého spolkového sněmu (Bundestag)

Článek

Na druhé straně centrální bankéři věří, že bude německé hospodářství dostatečně odolné, aby zpřísnění opatření zcela zvrátila počínající ekonomické oživení.

Pomoci podle Bundesbank může i dojednaná obchodní dohoda mezi EU a Velkou Británii, která „zlepšila vyhlídky zahraničního obchodu”.

Německá ekonomika se propadla o pět procent. Poprvé po deseti letech

Ekonomika

Velký propad hrubého domácího produktu (HDP) Německo zaznamenalo na začátku roku 2020, kdy poprvé udeřila globální pandemie covidu-19. Následně v létě rekordní růst nastartoval hospodářské oživení. To se však zadrhlo v posledním čtvrtletí roku, kdy s další vlnou pandemie musela přijít nová restriktivní opatření.

Podle předběžných údajů Statistického spolkového úřadu (Destatis) se za celý loňský rok německá ekonomika propadla o 5 procent. Je to první propad od finanční krize v letech 2009 a 2010. V roce 2010 německý HDP klesl o 5,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám