Hlavní obsah

Největší těžební firma světa omezí kvůli levné ropě těžbu z břidlic v USA

Aktualizováno

Britsko-australský těžební obr BHP Billiton sníží do poloviny letošního roku výdaje na těžbu z břidličných formací ve Spojených státech. Firma, která je podle tržní hodnoty největší těžební společností na světě, se nyní potýká s propadem cen železné rudy, mědi a ropy.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy z břidlic v Kalifornii

Článek

Společnost BHP Billiton chce ale dodržet slib, že kvůli prudkému poklesu cen komodit nesníží dividendu.

Firma ve středu uvedla, že do konce června sníží počet využívaných pevninských vrtných souprav v USA na 16 ze současných 26, tedy o čtyřicet procent. V únoru pak hodlá vedení firmy trh informovat o změnách v rozpočtu na těžbu z břidlic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceny ropy od loňského června klesly o zhruba 60 procent. Dolů je tlačí vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby právě z břidlicových ložisek v USA.

Začala fungovat taktika arabských zemí?

K poklesu cen přispívají také obavy o poptávku, která je úzce spjata s hospodářským vývojem. Někteří analytici předpovídali, že společnost BHP Billiton by mohla snížit výdaje na těžbu z břidlic o polovinu.

Počet vrtů pro těžbu břidličné ropy snižuje v USA i mnoho dalších firem. Například společnost Baker Hughes oznámila propouštění sedmi tisíc zaměstnanců, uvedl server Business Insider. Předpokládá se, že tyto kroky se odrazí v poklesu těžby. USA se podle agentury Bloomberg loni staly největším producentem ropy před Saúdskou Arábií a Ruskem.

Vyšachovat s pomocí nízkých cen ropy sílící americkou konkurenci přitom bylo podle analytiků taktikou těžařského kartelu OPEC, když se na konci loňského roku rozhodl především pod vlivem Saúdské Arábie neomezit těžbu. Saúdové podle BBC tvrdí, že jsou nízké ceny ropy je schopni zvládnout čtyři až osm let a že OPEC neomezí těžbu, ani kdyby ceny klesly na 20 dolarů za barel. [celá zpráva]

Po snížení těžby nicméně volají někteří členové OPEC, především Venezuela, na jejíž rozpočet nízké ceny suroviny výrazně dopadají.

Těžbu sníží i francouzský Total

Podle nedávné studie Mezinárodní energetické agentury (IEA) je přitom hranice ziskovosti těžby z břidlic v USA kolem 42 dolarů za barel. K této hranici se současné ceny již blíží. [celá zpráva]

Snižování kapitálových výdajů plánuje například i francouzská společnost Total. Její výkonný ředitel Patrick Pouyanné proto nařídil, aby skupina omezila investice do těžby z břidličných ložisek v USA. Za rok se prý firma může vrátit, až se "ceny dostanou zpátky", prohlásil ve středu Pouyanné na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám