Hlavní obsah

Nejlevnější benzín v Česku řidiči tankují už za 27,40

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky zlevnění ropy dál klesají ceny pohonných hmot v Česku. Ve většině krajů mohou na některých čerpacích stanicích motoristé tankovat benzín Natural 95 za 27,50 koruny za litr, v Ústeckém kraji ještě o desetník levněji. Vyplývá to z informací webu Tankujlevneji.cz, kam zadávají údaje pracovníci České pošty.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Pohonné hmoty v Ústeckém kraji od začátku roku dál zlevnily. Na snímku je čerpací stanice v Chlumci.

Článek

U čerpací stanice Daitech v obci Dušníky v Ústeckém kraji stojí litr Naturalu 95 27,40 koruny. Nejlevnější nafta v kraji je za 27,50, tolik stojí například u benzínky Tank Ono v Přečaplech.

Benzín za 27,50 je možné natankovat na vybraných pumpách ve všech krajích s výjimkou Olomouckého kraje a Vysočiny, kde je nejlevnější za 27,90. Za stejnou cenu je nejlevnější benzín také v Praze u čerpací stanice MV Plus v Uhříněvsi.

Na druhou stranu zůstávají ceny benzínu vysoké například u čerpacích stanic kolem dálnice D1. Oproti těm nejlevnějším stanicím zde řidiči platí na litr o devět korun víc. Například dálniční benzínka Shell u Brna Natural 95 v úterý nabízela za 36,90.

OPEC proti USA

Pokles cen benzínu a nafty v Česku umožňuje výrazný propad cen ropy, která v úterý na světových trzích zlevnila až k 45 dolarům za barel. Loni v létě přitom stála přes sto dolarů za barel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Ceny ropy táhne dolů přebytek nabídky hlavně kvůli rekordní těžbě v USA. Arabské země sázejí na to, že nízké ceny suroviny přivedou ke krachu americké těžaře ropy z břidlic. Saúdská Arábie tvrdí, že OPEC nesníží těžbu ani když cena klesne na 20 dolarů za barel. [celá zpráva]

Proč benzín nezlevnil víc?

Výraznějšímu zdražení v ČR brání více než zvýšené marže prodejců podle analytiků hlavně daně (fixní spotřební daň a DPH), které tvoří zhruba 60 procent ceny.

„I kdyby ropa stála 0 USD, tak bychom díky daním zaplatili za benzín 15,5 koruny,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Pohonné hmoty loni v Česku zlevnily o víc než čtyři koruny. Pokud by ropa teoreticky zlevnila o dalších 20 dolarů na barel, klesly by podle něj ceny pohonných hmot v ČR o další zhruba 2,50 koruny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám