Hlavní obsah

Nejrychleji na světě roste ekonomika Libye. Česko je na 108. místě

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při srovnání světových ekonomik letos poroste nejrychleji hrubý domácí produkt Libye - o 53,7 procenta. Česko čeká růst o 2,8 procenta a patří mu tak 108. příčka. Několik zemí čeká hospodářský pokles - například Bělorusko a Venezuelu, vyplývá z poslední prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst HDP v procentech. Odhad MMF pro rok 2017

Článek

Fond v úterý zveřejnil novou prognózu růstu světové ekonomiky, podle které ekonomický růst letos zrychlí na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta. [celá zpráva]

Španělský deník El País na svém webu zpracoval do infografiky odhady pro jednotlivé země. Ze srovnání je vidět, že nejrychleji poroste ekonomika Libye. Nárůst HDP o desítky procent souvisí s obnovou vývozu ropy. Podobným tempem ekonomika roste v posledních letech od svržení Kaddáfího režimu. A to i přesto, že export ropy komplikuje nynější konflikt s Islámským státem.

Na druhou stranu největší hospodářský propad letos čeká Venezuelu - o 7,4 procenta. Zemi přitom trápí hyperinflace, letos podle odhadu MMF ceny stoupnou o 720 procent. Propad HDP čeká také Bělorusko, Ázerbájdžán, Irák nebo Mongolsko.

Česko roste pomaleji než Slovensko

Česko s růstem HDP o 2,8 procenta zaujímá 108. místo. Pro srovnání se sousedy, Slovensko by mělo růst o 3,3 procenta, Polsko o 3,4 procenta, Německo o 1,6 procenta a Rakousko o 1,4 procenta.

Spojené státy pod novým prezidentem Donaldem Trumpem mají letos dosáhnout růstu HDP o 2,2 procenta. U Velké Británie MMF počítá s růstem o dvě procenta, o dvě desetiny procentního bodu víc než loni. Efekt brexitu se podle prognózy fondu projeví až v roce 2018, kdy čeká růst HDP o 1,5 procenta.

Ekonomy znepokojuje zpomalení růstu ekonomiky Číny. MMF letos očekává růst HDP o 6,6 procenta a v roce 2018 o 6,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám