Hlavní obsah

Nejlepší medovina na světě je ze Slovenska, rozhodl kongres včelařů

Bratislava

Medovina z obce Smolenice na jihozápadě Slovenska je nejlepší na světě. Ocenění udělil slovenskému medovému nápoji 43. světový kongres včelařů, který se konal v Kyjevě. Informoval o tom v úterý portál TVNOVINY.sk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kongres ocenil i Český svaz včelařů za český projekt IMYB (International meeting of young beekeepers – Mezinárodní setkání mladých včelařů) jako klíčovou aktivitu v oblasti práce s včelařskou mládeží v Evropě.

Soutěže se zúčastnilo asi 700 odborníků ze 110 zemí. Smolenický výrobce na svém webu uvedl, že Slovensko na Ukrajině získalo ze všech zúčastněných zemí největší počet ocenění za medovinu. Spolu s titulem Nejlepší medovina na světě to byly dvě zlaté, dvě stříbrné a bronzová medaile.

IMYB je největší každoroční setkání mladých včelařů z celého světa ve věku do 16 let. Dosud se uskutečnil dvakrát v České republice (2010, 2012), v roce 2011 v Rakousku a letos v Německu.

Světová federace včelařů Apimondia pořádá kongresy od roku 1897, v posledních letech se konají každé dva roky. Další ročník se uskuteční v roce 2015 v Jižní Koreji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám