Hlavní obsah

Nakopne legální konopí americkou ekonomiku? Rozhodne i prezident Trump

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Legální konopný byznys se rozšiřuje do dalších amerických států, které očekávají vznik desetitisíců pracovních míst. Jen v Kalifornii by tržby v roce 2020 mohly překročit sedm miliard dolarů (176 miliard korun). Přetrvávající federální zákaz konopí i nově zvolený prezident Donald Trump mohou ale pro perspektivní odvětví představovat těžko překonatelné obtíže.

Foto: Mike Segar, Reuters

Jak se nastupující prezident Donald Trump s viceprezidentem Mikem Pencem postaví k perspektivnímu konopnému byznysu?

Článek

Užívání marihuany pro rekreační účely v referendu nově schválily Kalifornie, Massachusetts, Nevada a Maine. Voliči na Floridě, v Severní Dakotě a Arkansasu si zase odhlasovali legalizaci léčebného konopí. [celá zpráva] Rekreační marihuana byla již dříve legální v Coloradu, ve státě Washington, v Oregonu, na Aljašce a v americké metropoli Washington D.C.

Jenom za letošní rok mají tržby z legálního konopného byznysu dosáhnout 7,1 miliardy dolarů (179,4 miliardy korun). V roce 2015 to bylo 5,7 miliardy dolarů (143,2 miliardy korun) a o rok dříve 4,6 miliardy dolarů (115,6 miliardy korun).

Foto: David Ryneš, Novinky

Status konopí ve Spojených státech

Podle deníku Washington Post vzmáhající se konopný průmysl v Coloradu v loňském roce vytvořil 18 tisíc nových pracovních míst. Oregon se nedávno pochlubil, že do konce září mu konopí přineslo 40,2 miliónu dolarů (přes miliardu korun) na daních.

V Coloradu se za prvních osm měsíců letošního roku prodalo legální konopí za 126 miliónů dolarů (zhruba 3,1 miliardy korun). [celá zpráva]

Federální zákaz brání byznysu

Ačkoli marihuanu legalizuje stále rostoucí počet amerických států, pořád platí federální zákaz, který znemožňuje bezproblémové fungování konopného byznysu. Federální zákaz působí podnikatelům problémy s převáděním a ukládáním finančních výnosů z konopného byznysu v bankách.

Centrální banka Fed již dříve uvedla, že převádění a ukládání finančních prostředků pocházejících z distribuce marihuany je protizákonné. Žalovala proto záložnu Fourth Corner Credit Union, která byla založena právě pro ukládání hotovosti z legálního prodeje konopí v Coloradu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výnosy z legálního konopí v Coloradu

Ukončení federálního zákazu by mohl odhlasovat Kongres. Obě jeho komory jsou po volbách pod kontrolou Republikánské strany. Ačkoli je postoj republikánů k marihuaně stále benevolentnější, podle průzkumu Pew Research je stále 55 procent jejich příznivců proti legalizaci, zatímco ji podporuje jen 41 procent republikánů. Mezi demokratickými příznivci má legalizace 66procentní podporu a 30 procent demokratů je proti.

Obama konopný byznys toleroval, bude i Trump?

Federální vláda v průběhu funkčního období prezidenta Baracka Obamy federální zákaz v daných státech nevynucovala, pokud firmy omezily byznys na svůj stát a neprodávaly konopí do státu, kde legalizace neproběhla. Jak se k problémům postaví ministerstvo spravedlnosti za prezidentování Donalda Trumpa, zůstává otázkou.

Postoj samotného Trumpa je nejasný. Podle magazínu Cannabis Business Times se minimálně v jednom případě vyslovil pro federální legalizaci zakázaných látek s odůvodněním, že je třeba sebrat zisk organizovanému zločinu.

Později během kampaně Trump hovořil o tom, že by si o této otázce měly jednotlivé státy rozhodnout samy. Sám by prý podpořil legalizaci konopí pro léčebné účely.

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

Součástí Trumpova týmu je však i guvernér New Jersey Chris Christie, který by se rád stal ministrem spravedlností. Ten za vlády Baracka Obamy ministerstvo kritizoval za příliš benevolentní přístup ke konopnému byznysu. Podle Christieho měla federální vláda v daných státech zasáhnout.

Podobně Trumpův viceprezident Mike Pence jako guvernér Indiany kladl odpor jakémukoli zvolnění zákonné úpravy marihuany, která je v jeho státě jedna z nejpřísnějších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám