Hlavní obsah

V Coloradu se letos prodalo konopí za skoro 21 miliard. Část peněz jde na boj s šikanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colorado v srpnu překonalo další rekord v prodeji legálního konopí. V říjnu to oznámily tamní úřady. Prodalo se zboží v hodnotě 126 miliónů dolarů (zhruba 3,1 miliardy korun). Samotná marihuana pro rekreační účely vydělala 84,7 miliónu dolarů (přes dvě miliardy korun). Část daňových výnosů šla do boje proti šikaně ve školách.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výnosy z legálního konopí v Coloradu

Článek

Za prvních osm měsíců letošního roku coloradský konopný průmysl vygeneroval 846 a půl miliónu dolarů (téměř 21 miliard korun). Z toho 550 miliónů dolarů (více než 13 a půl miliardy korun) se týká rekreační marihuany a za 296,8 miliónu dolarů (zhruba 7,3 miliardy korun) se prodalo léčebného konopí.

Jde o výrazný meziroční nárůst o téměř 207,5 miliónu dolarů (zhruba 5,2 miliardy korun). V prvních osmi měsících roku 2015 se totiž prodalo legální konopí za téměř 639 miliónů dolarů (zhruba 15,9 miliardy korun).

Výnosy z daní na boj proti šikaně

Asi 66 miliónů dolarů z konopných daní chce Colorado rozdělit na grantech veřejným školám. Zhruba padesáti coloradským školám bude nabídnut grant na prevenci šikany, na který byly vyčleněny tři milióny dolarů (74,6 miliónu korun). Každá škola se může za tímto účelem přihlásit až 40 tisíc dolarů ročně.

Za prvních osm měsíců letošního roku vybral stát na západě USA téměř 125 miliónů dolarů (3,1 miliardy korun) na daních a dalších poplatcích spojených s prodejem marihuany a konopných produktů.

Jenom za srpen Colorado vybralo na konopných daních téměř 18,3 miliónu dolarů (zhruba 454,9 miliónu korun). To znamená meziroční nárůst o necelých 53 procent.

Legální marihuanu Colorado zdanilo třemi různými daněmi – daní z prodeje 2,9 procenta, zvláštní daní z prodeje marihuany 10 procent a daní z velkoobchodních marihuanových transferů ve výši 15 procent.

V listopadu referenda o marihuaně v dalších státech

Srpnové tržby překonaly rekord, kterého Colorado dosáhlo jen o měsíc dříve. [celá zpráva]

Colorado si úplnou legalizaci konopí odhlasovalo v roce 2013 a zákon vešel v platnost o rok později. Tamní úřady od té doby každý měsíc zveřejňují údaje o celkových tržbách a výnosu na daních.

V listopadu čeká referendum o legalizaci marihuany dalších pět amerických států, včetně Kalifornie. Další tři státy v čele s Floridou budou hlasovat o legalizaci léčebného konopí.

Anketa

Jste pro plnou legalizaci konopí v ČR?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám