Hlavní obsah

Na Přerovsku otevřeli nový úsek dálnice D1

Právo, Novinky, bož, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek zprovoznilo čtrnáctikilometrový úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Na trase dálnice z Prahy přes Brno a Ostravu dál k polské hranici tak zbývá dokončit poslední úsek.

Foto: Mapy.cz

Článek

Nejstarší dálnice se prodloužila na více než 366 kilometrů. Nově otevřený úsek stál 2,7 miliardy korun, postavila ho Skanska.

„Dobudování uceleného dálničního tahu D1, který spojuje hlavní průmyslové oblasti státu, je klíčové pro zajištění dalšího rozvoje České republiky,” uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Zprovozněním úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou jsme se přiblížili k celkovému dokončení D1,” dodal.

Nový úsek dálnice D3 zrychlí cestu na jih Čech

Ekonomika

Součástí nového úseku z Přerova do Lipníku nad Bečvou jsou tři rozsáhlé mimoúrovňové křižovatky, 24 mostů, sedm kilometrů protihlukových stěn a 19 portálů dopravního značení. Na 14,312 kilometrech dálnice stavebníci položili 230 tisíc metrů čtverečných betonových vozovek, 150 tisíc metrů čtverečných živičných vozovek a 30 kilometrů dálniční kanalizace.

„Postavili jsme také devatenáct portálů dopravního značení s velkoplošnými dopravními značkami a po celé trase vybudovali dálniční SOS systém včetně meteostanic, automatických sčítačů dopravy a kamerového dohledu, instalovali sedm kilometrů protihlukových stěn, pětatřicet kilometrů svodidel a v těsné blízkosti dálnice postavili i čtrnáct nových retenčních a usazovacích nádrží,“ uvedl ředitel projektu Aleš Novák ze společnosti Skanska.

Foto: Mapy.cz

Nedokončený úsek dálnice D1

V tuto chvíli zbývá ještě postavit desetikilometrový úsek z Říkovic na Přerovsku do Přerova.

Mátl věří, že v průběhu roku 2020 bude vydáno stavební povolení. „Zároveň vysoutěžíme zhotovitele, abychom mohli nejpozději v roce 2021 stavbu zahájit,” dodal.

Proti plánované výstavbě se staví některé občanské spolky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám