Hlavní obsah

Mýtus o nezničitelné měně padá, cena zlata klesá

Právo, mcm

Osm let přinášelo zlato bohaté zisky, nyní se ale zdá, že s tím je konec. Za letošní rok totiž jeho cena klesla téměř o třetinu. Byly tak vymazány zisky z posledních více než dvou let. Podle německého deníku Die Welt to znamená konec mýtu o nezničitelné kovové měně a také Waterloo pro ty, kteří spoří v drahém kovu.

Foto: Karel Felt, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rok 2013 sice ještě neskončil, ale už nyní je jedním z nejhorších v dějinách žlutého kovu. Od ledna totiž zlato ztratilo 29,1 procenta své ceny.

Podobné pády jako letos zažilo zlato naposledy v roce 1997 a předtím roku 1981. Jeho držitelé se mohou utěšovat jen tím, že majitelé akcií dopadli před pěti lety, po pádu investiční banky Lehman Brothers, ještě hůře.

Zlepšení přitom není na dohled. „Cena zlata bude dál klesat,“ obává se Uwe Zimmer, předák kolínské firmy Meridio. Lidé prý už nemají pocit, že žijí uprostřed finanční krize, a proto se tolik neženou za jistotou, kterou zlato zdánlivě nabízí.

Ránu zasadila nízká inflace

K poklesu ceny přispívá také finanční stabilizace a snížení inflace. „Jakmile zmizel strach z akutní ztráty ceny peněz a ze zhroucení finančního systému, cena zlata se koriguje,“ řekl Weltu Marc-Oliver Lux z mnichovské firmy Dr. Lux & Präuner. Jak dodal, bez větší inflace nemají investoři mnoho důvodů velkoryse nakupovat zlato.

K poklesu ceny může napomáhat i zklamání lidí nad zjištěním, že ani zlato nedokáže uchránit jejich peníze. Pokles ceny prý povede k tomu, že se „bojácný kapitál“ obrátí ke žlutému kovu zády, což cenový pokles jen dále prohloubí.

Přívrženci zlata naopak tvrdí, že nyní se jeho cena jen normalizuje poté, co se v době europaniky nadměrně nafoukla. „Dosud se jedná jen o zdravou korekturu růstových pohybů od roku 2007,“ ujišťuje Ralf Wiedmann, stratég firmy Advertum, která spravuje cizí majetky.

Investiční firma Tiberius, která před deseti lety jako jedna z prvních upozornila na narůstající ceny zlata a předloni naopak varovala před rizikem cenového propadu, soudí, že aspoň po příštích 12 měsíců musí žlutý kov počítat s cenovou stagnací. Pokud jeho cena začne opět růst, tak nejdříve koncem roku 2014.

Vývoj cen zlata
– Téměř celé desetiletí před rokem 2000 se ceny zlata pohybovaly pod hranicí 400 dolarů za troyskou unci.
– Naproti tomu ještě loni se mohlo zdát, že kov zdolá hranici 2000 dolarů za troyskou unci.
– Ta však nyní stojí jen 1223 dolarů.
– Experti se domnívají, že pokles by se měl zastavit na hranici 1000 až 1100 dolarů.
– Pokud by cena klesla pod 750 dolarů, dostala by se po započtení inflace na úroveň 90. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám