Hlavní obsah

Movití bankéři v EU přibývají, aspoň milión eur ročně jich vydělalo 3500

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přes 3500 bankéřů z Evropské unie si loni vydělalo aspoň milión eur (27 miliónů korun), což je v rámci evropského kontinentu oproti roku 2011 skok o 11 procent. Nejbohatší jsou britští bankéři, protože počet milionářů mezi nimi je dvanáctkrát vyšší než v jiných evropských státech. V Česku bankéři na takovéto platy nedosahují, v Polsku je jich sedm.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle čerstvých údajů Evropského bankovního úřadu (EBA) si loni nejméně milión eur v Evropě vydělalo 3529 bankéřů, což je o 11 procent více ve srovnání s předchozím rokem. Z toho 2714 milionářů připadá na Británii, a to je podle Reuters odraz dominantního postavení Londýna v evropském finančním sektoru. V Londýně provádějí také své operace banky z USA, Švýcarska a dalších zemí, které nespadají do Evropské unie.

Z údajů EBA vyplývá, že zejména Británie a Francie budou muset svou platovou politiku změnit, pokud mají dodržet nová pravidla. Pocítí to nejméně 10 000 bankéřů, z nichž většina pracuje v Londýně. Banky jako Barclays, Deutsche Bank a HSBC budou muset odměny krátit a zvýšit základní plat.

EBA nabízí podrobný pohled do mzdové politiky evropských bank. Uvádí, že 2188 z loňských britských bankovních milionářů pracovalo v investičním bankovnictví a 62 v drobném bankovnictví. V Německu si nejméně milión eur vydělalo 212 bankéřů, ve Francii 177 a v Itálii 109. Ve všech těchto zemích šlo o vzestup oproti roku 2011.

Počet milionářů naopak klesl ve Španělsku, kde se úsporná opatření nevyhnula ani bankám. Počet milionářů se tam sice snížil o pětinu na 100, avšak těchto 100 bankéřů si v průměru vydělalo 2,2 miliónu eur, tedy více než jejich kolegové v Německu i Británii. V dalších zemích postižených krizí, v Irsku, na Kypru a v Řecku, počet milionářů rovněž klesl, v Řecku byl jediný.

Nová pravidla od příštího roku

Evropská unie chce od příštího roku uplatňovat nová pravidla pro odměňování bankéřů. Za běžných okolností nebudou moci odměny přesáhnout základní mzdu dotyčného, za výjimečné situace budou smět banky svým špičkovým pracovníkům vyplatit odměnu ve výši dvojnásobku základního platu. V případě některých londýnských bankéřů jejich loňské výdělky mzdu převyšovaly skoro čtyřikrát.

Vysoké odměny v bankovním sektoru jsou v posledních letech trnem v oku veřejnosti. Řada evropských politiků se navíc domnívá, že vysoké odměny motivovaly bankéře k rizikovým obchodům, které dostaly některé významné evropské banky na pokraj kolapsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám