Hlavní obsah

Mobilní sítě v Londýně nefungují, jsou přetížené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýňanům, kteří se chtějí přesvědčit, že jejich blízcí jsou po čtvrtečních dopoledních útocích v londýnském metru a autobusech v pořádku, komplikuje situaci fakt, že mobilní sítě ve městě nefungují. Mnoho lidí se tak nemůže dovolat. Objevily se i spekulace, že sítě, alespoň v prvních chvílích po útocích, nechala vypnout vláda.

Článek

Dominantní operátor Vodafone oznámil, že nechal zdvojnásobil kapacitu sítě, stejně ale pro zákazníky nestačí, protože jí část musel vyčlenit pro komunikaci záchranářů.

"Vzhledem k tomu, že všechny naše ústředny jsou plně vytíženy, musíme zajistit komunikaci mezi policí a záchranáři," řekl mluvčí společnosti Vodafone. Přiznal, že opatření omezí část kapacity sítě určené pro hovory zákazníků

Přetíženou síť mají i další operátoři, kteří působí v centru Londýna. "Teď se snaží dovolat tolik lidí, že chvíli trvá, než se jim to podaří. Počet hovorů se opravdu raketově zvýšil," podotkla mluvčí Virgin Mobile. Někteří lidé se podle BBC News tudíž snaží dovolat alespoň z pevné sítě z blízkých obchodů.

Operátoři: odpojit sítě po nás nikdo nechtěl

Profesor Michael Clarke, který je odborníkem na terorismus na londýnské King's College, ale vidí i jiné důvody. "Zaslechl jsem, že mobilní sítě nefungují, a že byly možná odpojeny. Může to být proto, že modem operandi v Madridu bylo odpálení výbušných náloží pomocí mobilního telefonu," řekl.

Mobilní operátoři ale popírají, že by příkaz odpojit sítě dostali. Mluvčí společnosti Orange prohlásil, že se lidé nemohou dovolat jen kvůli prudkému nárůstu počtu hovorů, který znemožňuje průchodnost sítě.

Problémy už ale začínají mít i pevné linky, protože když lidé zjistili, že se nemohou dovolat mobilním telefonem, zamířili k obyčejnému telefonu. "Prosíme, aby lidé prováděli pouze nezbytné hovory a nezhoršovali tak přetížení sítě," vzkázal mluvčí britské společnosti BT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám