Hlavní obsah

Mládek navrhne kvůli propadu rublu speciální komisi

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhne v pondělí vládě vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruského rublu na českou ekonomiku a exportéry.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

"Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Dopady na jednotlivé firmy se podle něj budou různit v závislosti na podílu ruského trhu v jejich portfoliích a v návaznosti na obory, v nichž působí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prodej do Ruska už kvůli propadu rublu zastavila největší česká textilka Juta. O desítky miliónů korun přichází výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic. [celá zpráva]

Vliv desetin procenta HDP

"Celkově nás aktuální vývoj ekonomické situace velmi znepokojuje. Není v zájmu nikoho, aby Rusko upadlo do vleklé krize a přestalo být zdrojem zajímavých obchodních a investičních příležitostí," dodal Mládek.

Guvernér ČNB Miroslav Singer ve středu uvedl, že Rusko není pro Česko tak významný trh, aby centrální bankéři cítili potřebu na vývoj dramaticky reagovat.

"Bavíme se zde o desetinách procenta v rámci dopadu do HDP, což není faktor, který by vedl k nějaké reakci. Navíc to mapování rizik jsme si odbyli již v první polovině roku. Každopádně vývoj v Rusku zahrnujeme do našich zahraničních rizik odhadovaného vývoje," uvedl guvernér.

Rubl ve středu díky masívním intervencím ruské centrální banky posílil na úroveň kolem 63 rublů za dolar, když v úterý dočasně prolomil hranici 80 rublů za dolar. Náměstek guvernéra centrální banky označil situaci rublu za kritickou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám