Hlavní obsah

Ministři schválili výrazné zdražení cigaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krabička cigaret podraží v dalších dvou letech asi o 13 korun. Ministři v pondělí na svém výjezdním zasedání v Brně schválili novelu zákona o spotřebních daních, jejichž růst po české vládě požaduje Evropská unie.

Foto: Jiří Smutný

Radnická

Článek

Podle vládou schválené novely se minimální daň na cigaretu, což je jedna ze dvou složek zdanění cigaret, zvýší z 94 haléřů na 1,13 Kč, což je zhruba 6 Kč na krabičku. V roce 2006 bude zvyšování pokračovat na 1,36 Kč za cigaretu (asi 7 Kč na krabičku). Druhou složkou zdanění je pak procentní podíl z prodejní ceny, který by měl příští rok vzrůst z 23 % na 24 %.

Rozpočet bohatší o téměř 10 miliard

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky už letos zdražila cigarety v průměru o čtyři koruny na krabičku. "Při zachování struktury spotřeby roku 2003 by celkový dopad zvýšení sazeb daně z tabákových výrobků pro státní rozpočet měl činit v roce 2005 + 2,55 mld. a v roce 2006 + 6,9 mld.," informoval v pondělí Novinky mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Dopad zdražování na kuřáckou kapsu by ovšem mohla poněkud zmírnit tvrdá konkurence. Pro prodej v ČR je totiž zaregistrováno přes 200 značek cigaret. Konkurence výrobce už letos přiměla, aby si raději snížili marže a část dopadu zvýšení spotřební daně nesli na svých bedrech.

Kritika EU

Kritiku nízké ceny cigaret v České republice zřejmě přinese celoevropská studie, kterou unijní odborníci zveřejní v úterý v Bruselu. Zpráva o kouření na starém kontinentu naopak pochválí Británii, kde krabička cigaret již běžně stojí 6,6 eura (211 korun), informovala agentura Reuters. V Česku loni činila průměrná cena krabičky cigaret 42 korun.

Česká republika a Lucembursko mají "velmi špatnou" politiku boje proti kouření, protože ponechávají stav, kdy jsou cigarety v poměru k příjmům levné, řekl Luk Joossens, který se na zprávě pro síť Evropské unie pro prevenci proti kouření podílel.

Reklama

Související články

Cigarety se doprodají za staré ceny

Kuřáci pocítí zdražení cigaret nejdříve v březnu. Zákon totiž tabákovým firmám umožňuje, aby až do konce ledna vyráběly se starými kolky. Doprodej začne tedy...

Výběr článků

Načítám