Hlavní obsah

Cigarety zdraží kuřákům zřejmě až v květnu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdražení cigaret způsobené vyšší spotřební daní na tabákové výrobky, která vstoupila v platnost v rámci reformy veřejných financí 1. ledna 2004, se projeví nejspíše až v květnu. Ještě týdny totiž budou prodejci doprodávat nemalé zásoby cigaret se starými kolky, a tedy za dosavadní ceny.

Foto: Pivovar Rampušák (archiv)

Oblíbené zabíjačkové hody v pivovaru Rampušák jsou připraveny na 17.ledna.

Článek

Podle zákona mohly tabákové firmy vyrábět se starými kolky jen do konce ledna. Na dotaz Práva, zda je tedy už problém si u nich tyto cigarety objednat, odpověděl ve středu prodavač z Tabáku u pražské Vinohradské tržnice: "Zatím to žádný problém není. Dodavatelem mi bylo řečeno, že od kutnohorského Philip Morris budeme dostávat cigarety se starými kolky ještě zhruba čtrnáct dní." Majitelka Tabáku v pražské Korunní ulici odhaduje, že zásoby bude doprodávat až do poloviny května. "Pokud se ovšem mezi kuřáky nenajdou takoví, kteří teď začnou hromadně skupovat celé kartóny," dodala.

Možnou nákupní horečku by měl zmírnit fakt, že zdražení nebude příliš citelné. Pro prodej v ČR je totiž zaregistováno přes 200 značek cigaret a tvrdá konkurence výrobce přiměla, aby si raději snížili marže a část dopadu zvýšení spotřební daně nesli na svých bedrech. Společnost Philip Morris ČR, která ovládá přes osmdesát procent tuzemského trhu, se rozhodla plošně zvednout ceny pouze o čtyři koruny. Krátké petry tedy budou s novými kolky stát čtyřiačtyřicet korun místo dnešních čtyřiceti. Sparty zdraží ze 42 na 46 Kč a marlbora z 53 na 57 korun.

Podobný postup zvolila i Reemtsma, která je výrobcem cigaret Mars, West a Davidoff. "Zdražíme jen o 2,50 až 4 koruny," řekl Právu finanční ředitel Reemtsmy International Richard Vavřík. Cigarety West King Size, které jsou nyní za 40 korun, se budou prodávat za 44 korun, aby neztratily konkurenceschopnost vůči petrám. Davidoffky budou dražší o tři koruny a krátké marsky o 2,50 Kč.

Dramatičtěji ceny vyletí v lednu 2005

Spotřební daň na cigarety stoupla letos z 22 na 23 procent maloobchodní ceny. K tomu je nutné připočítat ještě další zdanění, které do letošního 1. ledna u krátkých cigaret činí nejméně 67 haléřů za kus. Po Novém roce se zvedlo na 90 haléřů a u dlouhých cigaret ze 79 na 96 haléřů za kus. V květnu ještě bude následovat sjednocení daně na 94 haléřů. "Všichni výrobci si už toto sjednocení promítli do ceny, takže meziroční zdražení bude za celý rok 2004 v průměru jen o čtyři koruny, a ne o sedm, jak se původně očekávalo," informoval Vavřík.

Podle něj ale k mnohem dramatičtějšímu zdražení dojde od 1. ledna 2005, kdy ceny cigaret vyletí vzhůru o dalších osm korun. Proti dnešku tedy už budou v průměru dražší o 12 Kč. Tabákové firmy se obávají, že i v České republice dramaticky stoupne prodej pašovaných cigaret. Mají na paměti slovenskou zkušenost, kde cigarety zdražily až o patnáct korun, a vzápětí o čtyřicet procent klesl prodej tradičních značek. Místo nich lidé začali masově kupovat levné cigarety z Ukrajiny.

V ČR se výrobci invazi z Východu snaží čelit zaváděním nových značek cigaret. Ty, které se už na trhu objevily, jsou teď k mání za třicet až pětatřicet korun. I s novými kolky se tedy jejich cena až do konce letošního roku udrží pod čtyřicetikorunovou hranicí.

Se vstupem do EU zmizí název light

Čeští kuřáci však brzy přijdou o tzv. lehké cigarety. Směrnice Evropské unie zakazují, aby se na krabičkách objevovaly nápisy light či milde. Doprodávat se po 1. květnu, kdy naše republika vstoupí do EU, budou už jen zásoby lehkých cigaret. Česká legislativa zase stanoví, že třicet procent plochy přední strany krabičky i kartónu a čtyřicet procent zadní strany bude od května muset zabírat výstražný nápis upozorňující na nebezpečí kouření. Vyveden bude černými písmeny na bílé ploše a orámován čtyřmilimetrovým černým rámečkem.

Na otázku, zda se výrobci nebojí, že tyto změny a zdražování se výrazně projeví na prodeji cigaret, odpověděl Vavřík: "Nemyslím, že by už letos došlo k velkému poklesu." Stejný názor mají i prodejci. Podle nich si na letošní nové ceny kuřáci brzy zvyknou. A pro Němce i Rakušany žijící poblíž našich hranic bude nadále výhodné zajet si pro cigarety do ČR. Vždyť třeba kartón krátkých marlbor si u nás pořídí s novými kolky za 570 korun, ale v Německu je kartón stejné značky stojí v přepočtu tisícikorunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám