Hlavní obsah

Cigarety za dnešní ceny půjde koupit i po Novém roce

Novinky, Vladimír Čechlovský, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kuřáci nemusí už teď myslet na to, že se od ledna zvyšuje spotřební daň na tabákové výrobky, a vytvářet si dostatečnou zásobu cigaret. Také v prvních týdnech i měsících nového roku totiž budou mít možnost zcela běžně koupit cigarety za starou, to je dnešní cenu.

Foto: Jaroslav Blažek

Křesr nového CD

Článek

Novela zákona o spotřebních daních sice od 1. ledna zvyšuje daň na tabákové výrobky, ale z přechodných ustanovení novely výrobcům vyplývá oprávnění, že mohou ještě do konce ledna vyrábět cigarety označené nálepkou se sazbou platnou do 31. prosince. Obdobně mohou postupovat dovozci tabákových výrobků. Cigarety se starými kolky splňující tyto podmínky se pak mohou nabízet do vyprodání zásob.

Kuřáci proto s nákupem cigaret rozhodně spěchat nemusejí. Cigaret všech druhů se starou cenou by mělo být i na počátku roku dostatek. Možnost vyrábět i v lednu cigarety se starými kolky samozřejmě využijí všechny tabákové firmy. Ty ostatně už nyní naplno rozjely výrobu a snaží se vytvořit co největší zásobu. Limitem jsou pouze výrobní kapacity a skladovací prostory. Obdobně se zachovají i dovozci. Je ale nutné počítat s tím, že určité druhy cigaret se kvůli zvýšenému zájmu lidí vyprodají dříve, jiné později.

"Cigarety se starými kolky a tedy za dnešní cenu se budou určitě prodávat až několik měsíců po Novém roce," potvrdil ve středu Právu Richard Vavřík, finanční ředitel firmy Reemtsma, která vyrábí například cigarety Mars, West a Davidoff.

Kolkovat se bude i tabák

Výroba dražších cigaret s novými kolky se naplno nerozjede ani po 1. únoru. Důvody jsou dva. Za prvé, výrobci nebudou v lednu spěchat s návrhy na nové ceny cigaret, které se předkládají ministerstvu financí a vyhlašují v cenovém věstníku, protože budou vyčkávat, s jakými cenami přijde konkurence. A ta se opravdu výrazně zostří. A za druhé, i kvůli tomu nemusí mít výrobci včas ani nové kolky. Ty je při změně sazby daně zapotřebí objednat šest týdnů předem, přičemž se od výrobců požaduje, aby na základě jejich návrhů byly nové ceny cigaret nejprve v lednu zveřejněny v cenovém věstníku.

Cigarety podraží o 4 až 6,50 koruny za krabičku. Balíček nejběžnější značky Petra by měl kvůli daňovým dopadům podražit ze 40 na asi 46 korun. Zvýší se také daň a cena tabáku - lulkového i sloužícího k balení cigaret. Padesátigramové balení nejběžnějšího druhu podraží ze 45 na asi 59 korun. Cena lacinějších doutníků se nezmění. Tabák se bude - obdobně jako cigarety - rovněž kolkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám