Hlavní obsah

Miliardář Trump vzkázal Američanům: Připravte se na krach

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA se mohou brzy stát druhým Řeckem, i když v megavydání – podle miliardáře Donalda Trumpa jim hrozí potácení na okraji finanční propasti, jež zažily některé země EU.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na archivním snímku

Článek

Spojené státy už prý nejsou bohatou zemí. „Když nejste bohatí, musíte si půjčovat. My si půjčujeme od Číňanů a dalších. Naše dluhy dosáhnou 16 biliónů dolarů,“ řekl boháč americké televizi Fox News. Na paškál si vzal i nezaměstnanost.

Oficiální údaj, že činí „pouhých“ 8,2 procenta, podle něj „není reálným číslem“. Realita je údajně dvojnásobná. Trump dokonce dodal, že někteří si myslí, že postihuje plnou pětinu Američanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zrovna teď se, po pravdě řečeno, zemi moc dobře nevede. Recese je tu možná jen hezkým slovem,“ zatloukl další hřebík do rakve amerických vyhlídek.

V kritice zamířené na prezidenta Obamu pak dodal: „Bude to ještě mnohem více (než 16 biliónů USD), než on skončí. A když máte dluh 21 nebo 22 biliónů, mluví se o snížení ratingu bez ohledu na to, jak dluh snižujete.“

Nezaměstnanost 50 procent?

Ještě pesimističtější je ale Robert Wiedemer, který si získal proslulost knihou Americká bublinová ekonomika z roku 2006, v níž popsal ekonomické zhroucení, jež postihlo USA o dva roky později. Nyní předpovídá, že USA čeká 50procentní nezaměstnanost, 90procentní pokles cen akcií a stoprocentní roční inflace.

Vládní přístupy ke zvládání krizových rizik, jež spočívají v rozsáhlých finančních injekcích do ekonomiky, jsou podle něj „lékem, který se změnil v jed“.

A v narážce na výrok bývalého šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, že by rozhazoval peníze z vrtulníku, aby odvrátil finanční krizi, Wiedemer suše konstatoval: „Peníze z nebes jsou cestou do pekel.“

Vydavatel konzervativní mediální společnosti Newsmax Media Aaron DeHoog, jehož firma ekonomova varování zveřejnila, k tomu dodal: „Naší skutečnou starostí je, co bude, když se potvrdí třeba jen polovina z Wiedemerových předpovědí.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám