Hlavní obsah

Meziroční pokles průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta

Meziroční pokles českého průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta z březnových revidovaných 1,3 procenta. Za poklesem opět stojí automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,8 procenta.

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Na dubnových výsledcích se podepsala především vysoká srovnávací základna. Před rokem jel celý průmysl po ukončení covidových omezení na plné obrátky, a to včetně výroby automobilů,” uvedl k výkonu průmyslu v dubnu ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Vysoká srovnávací základna podle statistiků významně ovlivnila i výsledky výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení. Na nižší produkci elektřiny, plynu a tepla se pak negativně podepsala loňská vysoká spotřeba plynu kvůli mimořádně chladnému počasí.

Výroba motorových vozidel meziročně klesla podle dat ČSÚ o téměř 16 procent, výroba ostatních dopravních prostředků o 28 procent a výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla o 2,7 procenta. Naopak výroba oděvů nebo usní stoupla proti loňskému dubnu o téměř pětinu.

Do trojice odvětví s nejvyšším kladným příspěvkem se dostala na domácí trh orientovaná odvětví, a to potravinářský a nápojový průmysl. U nápojového průmyslu, kde se výroba meziročně zvýšila zhruba o 15 procent, se objem produkce postupně vrací na úroveň před pandemií koronaviru, která začala počátkem roku 2020, uvedli statistici.

Škoda Auto: Kabelů bude dost, chybějí ale jiné díly

Ekonomika

Oproti minulým měsícům, kdy meziroční růst zaznamenala naprostá většina průmyslových odvětví, byly dubnové výsledky průmyslu ale odlišné. V dubnu meziročně stoupla výroba u přibližně poloviny odvětví, což výrazný pokles ve výrobě aut na úrovni průmyslu jako celku podle ČSÚ nevyvážilo.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 3,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 2,4 procenta a tuzemské zakázky o 4,6 procenta.

„V meziměsíčním porovnání hodnota nových průmyslových zakázek klesla výrazněji než produkce, a to o dvě procenta. Meziroční tříprocentní růst byl opět držen odvětvími, kde má zásadní vliv růst hodnoty, nikoliv objemu,” doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému dubnu zvýšil o 0,2 procenta a jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 8,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám