Hlavní obsah

McDonald's ve Francii zaplatí kvůli daním pokutu 31 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's ve Francii zaplatí pokutu 1,25 miliardy eur (30,9 miliardy Kč), aby se vyhnul trestnímu stíhání za daňové úniky v letech 2009 až 2020. Vyplývá to z dohody, kterou ve čtvrtek zveřejnil soud v Paříži. Částka se skládá ze sankce a z doplacených daní, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spor se opírá o obvinění, které se poprvé objevilo v roce 2014. McDonald's podle něj převáděl zisky z Francie do Lucemburska, kde platil nižší daně. Firma, jejíž francouzskou centrálu policie v rámci vyšetřování prověřovala, tehdy jakékoli pochybení odmítla.

Soudce Stéphane Noël uvedl, že řetězec dostal pokutu 508 milionů eur. V květnu podle něj firma schválila, že francouzským daňovým úřadům zaplatí 737 milionů eur na dorovnání daně.

Právní zástupci americké firmy uvedli, že urovnání neznamená přiznání viny. „Je to soudní dohoda, jež má zabránit soudnímu procesu, který je velmi dlouhý a samozřejmě nejistý," řekl novinářům právní zástupce Denis Chemla.

McDonald’s v Rusku končí. Prodá tam veškerá svá aktiva

Ekonomika

Vyrovnání je podobné dohodě, kterou v roce 2019 ve Francii uzavřela americká internetová společnost Google. Ta rovněž čelila obvinění z přesouvání zisků a nakonec zaplatila jednu miliardu dolarů, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám