Hlavní obsah

Masokombináty přistoupily na požadavky farmářů, vepřové asi zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Drtivá většina tuzemských masokombinátů přistoupila na chovateli prasat požadovanou výkupní cenu vepřového. Farmáři od loňského podzimu požadují nejméně 30 Kč za kilogram a podle šéfa odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby se konečně dočkali.

Foto: Stanislava Dvořáková

V parku Albertina v Žamberku se na památku MUDr.Rudolfa Lukese nachází jeho busta a pomník s pamětní deskou.

Článek

Někteří zpracovatelé podle něj čekali na "vlajkovou loď", tedy masokombinát Kostelec, ten na požadovanou cenu ode dneška přistoupil. "Z naší oblasti se zatím vymyká ceně masokombinát Polička s 29 korunami za kilo," uvedl Veleba.

Poličský masokombinát je členem uskupení ZŘUD, které je však podle Veleby známé svou vstřícností vůči zemědělcům. Doplnil, že souhlas s cenou 30 Kč/kg vyslovily například Steinhauser Tišnov, ale také kombinát v Martinově. Centroodbyt, který drží na trhu s jatečnými prasaty podíl asi 40 procent, odhaduje, že nyní většina zpracovatelů platí a bude platit požadovanou cenu.

Producenti prasat se snažili prosadit vyšší cenu, protože předchozí cena zhruba 25 korun za kilogram podle nich ohrožovala existenci chovatelů. Pro splnění svých požadavků zatím uspořádali jedinou nátlakovou akci před firmou Steinhauser Tišnov. Výrobci nyní připravují i exporty prasat a po prvním květnu chystají vývoz do Německa.

Zpracovatelé: vepřové na pultech zdraží

"Ke zvýšení ceny masa na pultech obchodů není ten nejmenší důvod," tvrdí Veleba. Odhadl, že o určitém zdražení by se dalo uvažovat, pokud by farmářská cena překročila 35 korun za kilogram vepřového v živém.

Naopak radikální zdražení vepřového masa na pultech obchodů ještě před Velikonocemi očekávají zpracovatelé masa. "Není jiná možnost a mne samotného to netěší i jako spotřebitele," uvedl v pondělí předseda Českého svazu zpracovatelů masa a majitel tišnovského masokombinátu Ladislav Steinhauser.

Konkrétní dopady na trh i odhad nárůstu cen hodlá zveřejnit na úterní tiskové konferenci v Brně. "Je to realita; budeme znát, kam se trh pohne kupředu," prohlásil Steinhauser. Jiná situace podle něj nastane také ve vazbě na Evropskou unii a na exportní snahy s vepřovým masem. Dohady s farmáři o cenách v posledních týdnech označil za hru o peníze zákazníků na pultech obchodů.

Reklama

Související články

Chovatelé prasat: Jsme na pokraji kolapsu

"Odvětví chovu prasat je na pokraji kolapsu," tvrdí producenti prasat z celé republiky. Jsou také připraveni zahájit nátlakové akce, pokud se do 20. února...

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři...

Výběr článků

Načítám