Hlavní obsah

Masivní stávka pilotů pokračuje i ve čtvrtek, Lufthansa ruší dalších 912 letů

• Aktualizováno
Novinky, Bohumír Žídek

I ve čtvrtek bude pokračovat stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Aerolinie v důsledku stávky pilotů ve čtvrtek ruší 912 letů, uvedl server listu Handelsblatt. Jde zhruba o polovinu letů společnosti. I ve čtvrtek se stávka projeví rušením leteckých spojení s Prahou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Aerolinie v důsledku stávky pilotů ve čtvrtek ruší 912 letů.

Článek

„Budou zrušeny všechny plánované lety společnosti mezi Prahou a Frankfurtem,” sdělila Novinkám mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Stejně jako ve středu budou tedy vyškrtnuty spoje s příletem do Prahy v 10:10 a odletem z Prahy v 10:45, příletem ve 13:45 a odletem ve 14:25, příletem v 17:55 a odletem v 18:45, příletem ve 22:50 a odletem následující ráno v 6:50.

„Zároveň bude zrušen jeden spoj mezi Prahou a Mnichovem s příletem do Prahy ve 12:40 a následným odletem do Mnichova ve 13:15,” dodala Janoušková.

Odboráři a vedení se obviňují navzájem

Vedení společnosti a odboráři se navzájem nevybíravě obviňují, kdo nese hlavní vinu na eskalaci situace. „Uvíznutí situace na mrtvém bodě po čtyřech letech jednání si dokážeme vysvětlit jedině ideologickým přístupem vedení,” uvedl podle Handelsblattu předseda odborového svazu Cockpit Joerg Handwerg.

S tím hrubě nesouhlasí vedení Lufthansy. „Cockpit má mnohem větší zájem na eskalaci než na vyřešení sporu,” vzkázal odborářům mluvčí společnosti.

Stávka se první den podle informací společnosti dotkla zhruba 100 tisíc cestujících.

Odbory chtějí navýšení mzdy o 22 procent

Odbory požadují zvýšení mzdových tarifů o 22 procent do roku 2017. Nástupní plat pilotů u Lufthansy s příplatky činí 73 tisíc eur ročně (zhruba dva milióny korun). Zkušení piloti si s příplatky přijdou až na 255 tisíc eur ročně (6,8 miliónu korun).

Jak připomněla ČTK, vzhledem k průměrnému ročnímu platu v Německu 32 650 eur piloti v minulosti nedokázali pro své požadavky získat sympatie široké veřejnosti.

Lufthansa dala stávku k soudu

Lufthansa se ještě v úterý stávku, která začala o půlnoci na středu, pokusila na poslední chvíli odvrátit soudní cestou. Jednání, které začalo v 15 hodin, však skončilo neúspěchem.

Předběžné opatření, které by stávku zvrátilo, soud nevydal. [celá zpráva] Odbory zareagovaly prodloužením původně 24hodinové stávky o jeden den.

Teprve v úterý ve 20 hodin skončila stávka palubních zaměstnanců aerolinky Eurowings, která je dceřinou společností Lufthansy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám