Hlavní obsah

První celodenní stávka od roku 2004 ochromila výrobu Hyundai v Jižní Koreji

Novinky, bož

Jihokorejské továrny automobilky Hyundai v pondělí ochromila celodenní stávka. Jde o vůbec o první takový protest za posledních dvanáct let, který odboráři Hyundai zorganizovali. Napsal o tom list The Wall Street Journal. Do konce týdne budou pokračovat další šestihodinové stávky, uvedl mluvčí odborů.

Foto: Stringer, Reuters

Opuštěná výrobní linka Hyundai v továrně v jihokorejském Čondžu. V pondělí jihokorejské továrny automobilky Hyundai ochromila celodenní stávka.

Článek

„I když jsme zklamáni dočasným zastavením výroby, nadále se snažíme, abychom ve spolupráci s našimi odbory situaci co nejrychleji vyřešili,“ uvedla společnost.

Je to poprvé od roku 2004, kdy zaměstnanci Hyundai sdružení v odborech zcela přerušili výrobu. Odboráři v srpnu odmítli dohodu o nových mzdách. Vadilo jim, že šlo o menší navýšení mezd a prémií než v předchozím roce.

Akcie Hyundai v pondělí klesly o dvě procenta a jsou tak na polovině svého maxima z května 2012. Dosavadní série kratších stávek vedly k výpadku výroby, který přesáhl sto tisíc automobilů. Společnost odhaduje ztrátu na dva bilióny wonů (zhruba 43 miliard korun).

Společnost Hyundai v Jižní Koreji zaměstnává 67 tisíc pracovníků. V odborech se sdružuje asi 50 tisíc z nich. Korejské výrobny obstarávají asi 40 procent celosvětové produkce společnosti.

Od listopadu 2008 Hyundai vyrábí auta v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související články

Hyundai vrátí klasická jména aut

Není to zas tak dávno, co Hyundai zrušil zavedená jména, jako Sonata nebo Tucson. Nahradil je kombinacemi písmena „i“, číslicovou řadou a u SUV ještě přidali...

Výběr článků

Načítám