Hlavní obsah

Malajsie vrátila Britům a Francouzům 3800 tun nelegálně vyvezených plastů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajsie za loňský rok poslala celkem 150 kontejnerů se 3800 tunami plastového odpadu zpět do zemí původu, zejména do Francie a Velké Británie. Právě z těchto zemí byla většina odpadu původně ilegálně vyvezen do Malajsie. Informoval o tom německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Malajská ministryně životního prostředí Yeo Bee Yin (třetí zleva) kontroluje kontejner s odpadem v malajském přístavu Butterworth.

Článek

Drtivou většinu ze zmíněných 3800 tun ilegálně importovaného odpadu Malajsie vrátila do Francie a Velké Británie, menší část však poslala také do USA, Kanady, Španělska a Hongkongu.

Za vrácení odpadu Kuala Lumpur nic neplatila. Ministryně životního prostředí Yeo Bee Yin v minulosti prohlásila, že Malajsie nehodlá být „skládkou světa“, a proto bude veškerý ilegálně dovezený odpad vracet do zemí původu.

V nejbližší době půjde o dalších 110 kontejnerů, z nichž polovina pochází z amerického kontinentu.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Fotografie nelegálně dovezeného plastového odpadu z Austrálie v malajsijském přístavu Port Klang.

Ještě v roce 2012 zhruba padesát procent světového odpadu proudilo do Číny. Ta se však v loňském roce této praktice postavila a zakázala dovoz plastového a dalšího odpadu. Západní země proto hledají další místa, kam by mohly posílat odpadky. Kromě Malajsie jde například o Indonésii, Filipíny, Vietnam nebo Thajsko.

Indonésie posílá odpad zpátky na Západ

Ekonomika

V září vyzvala Indonésie západní státy, aby si do 90 dnů převzaly 547 kontejnerů odpadu, který do země vyvezly.

V kontejnerech, které měly obsahovat papírový odpad, se vyskytovaly také plasty a nebezpečné materiály. Část kontejnerů Indonésie poslala do Austrálie, další si měly převzít Velká Británie, Nový Zéland, Španělsko a Belgie.

Asie se bouří proti odpadkovému kolonialismu

Ekonomika

Podobně jako Indonésie a Malajsie se na přelomu května a června zachovaly Filipíny, když do kanadského Vancouveru poslaly 1500 tun odpadu, které Kanada do asijské země vyvezla v letech 2013 a 2014.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte dokonce Kanaďanům pohrozil, že s nimi přeruší diplomatické styky a odpad vysype do jejich vod, pokud nebudou jednat dostatečně rychle.

Odpadkový kolonialismus
Ačkoliv se problému vývozu odpadu do rozvojového světa dostává větší pozornosti především v poslední době, hovoří se o něm již zhruba čtyři desetiletí. V 80. letech se také v této souvislosti začalo hovořit o takzvaném „odpadkovém kolonialismu“.Rozvíjející se země, do kterých západní státy začaly svůj odpad vyvážet, často postrádaly technologie, aby ho dokázaly adekvátně skladovat nebo zpracovat.V roce 1989 v reakci na tento problém vznikla takzvaná Basilejská úmluva, která má omezovat pohyb nebezpečných odpadů přes hranice. Často je však porušována či obcházena. USA ji podepsaly, ale neratifikovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Asie se bouří proti odpadkovému kolonialismu

Stále více asijských států se bouří proti praktikám západních zemí, které vyvážejí odpad do Asie. O to více odpadků však míří do těch asijských států, které se...

Indonésie posílá odpad zpátky na Západ

Bohaté západní státy si mají do 90 dnů převzít 547 kontejnerů odpadu, který vyvezly do Indonésie. Upozornil na to server deníku Independent. Země výzvou...

Výběr článků

Načítám