Hlavní obsah

Majitelé několika aut na eKupónech ušetří

Právo, Jiří Novotný

Elektronické kupóny pro osobní auta, které v Česku vystřídají od 1. ledna 2011 dosud používané dálniční známky, přinesou řidičům řadu výhod. Na rozdíl od těch papírových mají životnost nejméně šest let, nelze je prakticky zfalšovat a hlavně mají být přenositelné.

Článek

Tato malá krabička o velikosti tři krát pět centimetrů se bude připevňovat na přední sklo auta. Na rozdíl od papírových známek nebude podle zákona o pozemních komunikacích vázána na registrační značku auta. Elektronický kupón tedy půjde přenášet z vozidla na vozidlo a dokonce jej půjčovat svým známým. Vydělají na tom nejen firmy s autoparkem, ale i rodiny, které vlastní více aut.

Dobíjet elektronické kupóny půjde stejným způsobem jako mobilní telefony. V případě, že bude zachována přenositelnost, odpadnou i obavy z toho, že kupóny se budou zneužívat pro sledování vozidel. Zůstanou totiž anonymní a policii bude při dálniční kontrole pouze zajímat, zda dané auto má, či nemá nabitý kupón.

Za roční kupón i nadále 1200 Kč

Podle průzkumů veřejného mínění považují motoristé právě přenositelnost elektronických kupónů za jejich největší přednost proti papírovým známkám. Ministerstvo dopravy (MD) přitom vážně uvažovalo o tom, že přenositelnost zruší, protože tím stát přijde o část příjmů z časového zpoplatnění komunikací.

Na dotaz Práva, jestli tyto úvahy trvají, odpověděl včera mluvčí MD Karel Hanzelka: „Poté, kdy Sněmovna 16. března zamítla hned v prvním čtení poslanecký návrh, aby se elektronické kupóny nezaváděly, o zrušení přenositelnosti už neuvažujeme. Muselo by se to totiž udělat další novelou zákona a to se nedá do voleb stihnout. Nelze ovšem vyloučit, že se o to letos na podzim pokusí nová vláda.“

Ministerstvo dopravy začne teprve nyní připravovat prováděcí pravidla pro zavedení elektronických kupónů. Není tedy ještě jasné, jestli za krabičku budou muset řidiči skládat nějakou kauci. „O zdražení dálničního poplatku pro příští rok však neuvažujeme. Letos roční známka podražila z 1000 na 1200 korun a tato cena zůstane i v příštím roce,“ ujišťuje Hanzelka.

Krabičky dodá Kapsch

Pro elektronické kupóny si řidiči budou chodit na stejná místa jako nyní pro dálniční známky, tedy i na čerpací stanice a pobočky České pošty. Kvůli novému systému ani není třeba stavět nové mýtné brány, protože krabičky v osobních vozidlech budou fungovat v podstatě stejně jako palubní jednotky (OBU) v kamiónech.

„Dodávat elektronické kupóny bude firma Kapsch. V současné době vyhodnocujeme, kolik jich budeme muset objednat, a jednáme s Kapschem také o ceně. Celkové náklady na zavedení a pětiletý provoz systému elektronických kupónů budou menší než osm miliard korun,“ uvedl Hanzelka.

Dosud stát získával z dálničních známek asi 1,5 miliardy korun ročně. Výnos z eKupónů vzhledem k jejich přenositelnosti bude ale podle odborníků o něco nižší, asi 1,3 miliardy ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám