Hlavní obsah

Maďarům se nedaří zkrotit inflaci, v červenci vystoupila na 13,7 procenta

Meziroční míra inflace v Maďarsku stoupla v červenci hned o dva procentní body oproti červnu. Tamní statistický úřad v úterý oznámil, že v červenci se inflace dostala na 13,7 procenta. Vysoko tak překonala odhady analytiků. Zdražuje zejména jídlo, ale také některé zboží dlouhodobé spotřeby, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Prodejce na trhu v Budapešti.

Článek

V červnu míra inflace činila 11,7 procenta a proti květnu se zvýšila o jeden procentní bod. Nyní růst činí dva procentní body.

Analytici očekávali, že inflace vystoupí k 13 procentům. Proti červnu se ceny zvýšily o 2,3 procenta, zatímco analytici meziměsíční růst odhadovali zhruba na 1,4 procenta.

Maďarsko omezilo prodej levných pohonných hmot

Ekonomika

Meziročně výrazně zdražily potraviny, a to o 27 procent. Z konkrétních potravin například zdražilo kuřecí maso o 38,8 procenta, sýr o 52,6 procenta a chleba dokonce o 57,9 procenta.

Ceny se meziročně zvýšily také u produktů dlouhodobé spotřeby, za které  spotřebitelé zaplatili o 14 procent více. „O 20,1 procenta více zaplatili za kuchyňský a jiný nábytek, o 18,2 procenta více za nábytek do obývacího pokoje a jídelny, o 17,9 procenta více za ojeté osobní vozy a o 17,5 procenta více za nové osobní vozy,” uvedl úřad.

Vládní opatření na zmírnění cen

Vláda v Budapešti se snaží mírnit růst cen některých základních položek, včetně vepřového masa, stolního oleje a mouky. Její opatření začalo platit 1. února a zatím bude zachováno do poloviny října.

Ceny spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby v červenci meziročně vzrostly o 14 procent. Ceny v kategorii zboží včetně automobilového paliva se zvýšily o 10,9 procenta, ceny pohonných hmot pro motorová vozidla jsou vyšší o 6,7 procenta.

Kabinet premiéra Viktora Orbána už loni 15. listopadu zastropoval ceny u čerpacích stanic na 480 forintech (zhruba 29,80 Kč) za litr benzinu i nafty. Auta se zahraniční poznávací značkou byla už dříve z možnosti čerpat levnější pohonné hmoty vyloučena a od konce letošního července nemohou v Maďarsku zvýhodněné ceny využít ani auta registrovaná na firmu.

Inflace v Česku je devátá nejvyšší v Evropě a 26. na světě

Ekonomika

Ze zemí Visegrádské skupiny (V4), kam patří vedle Maďarska ještě Česká republika, Slovensko a Polsko, má nejvyšší míru inflace Česko. V červnu tam vystoupila na 17,2 procenta, zatímco před rokem činila 2,8 procenta. Údaje za červenec zveřejní Český statistický úřad ve středu.

V Polsku míra inflace letos v červnu dosáhla 15,5 procenta a na Slovensku 13,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám