Hlavní obsah

Maďarsko se snaží posílit forint. Úrokovou sazbu skokově zvedlo skoro na 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská centrální banka v úterý zvýšila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 9,75 procenta. Pokračuje tak v agresivním zpřísňování měnové politiky ve snaze omezit inflaci a podpořit domácí měnu. Forint je totiž letos nejhůře výkonnou měnou ve střední Evropě.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Guvernér maďarské centrální banky Gyorgy Matolcsy.

Článek

Maďarská centrální banka základní úrok razantně zvýšila už koncem června, a to o 1,85 procentního bodu na 7,75 procenta.

Úterní navýšení o další dva procentní body představuje v zemi nejvyšší hodnotu od roku 2008, kdy svět bojoval s hospodářskou krizí. Zároveň jde také o nejvyšší základní úrokovou sazbu v celé Evropské unii.

Banka tento krok signalizovala již minulý týden, kdy stejným způsobem zvýšila svou týdenní depozitní sazbu, napsala agentura MTI.

Obecně je hlavním záměrem zvyšování sazeb snaha tlumit vysokou inflaci, Maďarsko se ale tímto krokem snaží také posílit svou měnu forint, která letos výrazně ztrácí a minulý týden klesla na nové rekordní minimum vůči euru.

Po úterním oznámení o dalším zvýšení základního úroku sice forint posílil, od začátku roku nicméně nadále ztrácí zhruba 10 procent, napsala agentura Reuters.

Úrokové sazby se určitě dostanou na dvouciferné úrovně.
Peter Virovacz, analytik ING

Maďarskou měnu tlačí dolů mimo jiné vysoký rozpočtový deficit a spory kolem financí z fondů Evropské unie.

Analytik Peter Virovacz ze společnosti ING předpokládá, že maďarská centrální banka bude úrokové sazby dál zvyšovat. „Úrokové sazby se určitě dostanou na dvouciferné úrovně," uvedl. Základní sazba se podle něj vyšplhá na 12 až 14 procent.

Maďarská inflace stoupla na 11,7 procenta, zdražuje hlavně jídlo

Ekonomika

Maďarský statistický úřad minulý týden oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v červnu zrychlil na 11,7 procenta z květnových 10,7 procenta. Inflace v Maďarsku se tak nachází na nejvyšší úrovni za téměř čtvrt století.

V Česku zatím 7 procent

Bankovní rada České národní banky (ČNB) minulý měsíc zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 7 procent. Takto vysoko byla její základní úroková sazba naposledy v roce 1999.

Meziroční inflace v České republice v květnu vystoupila na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Údaje o červnovém vývoji spotřebitelských cen Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám