Hlavní obsah

Lidé v příhraničí objevují výhody německých bank

Právo, Vladislav Podracký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou možnost jak ušetřit při nakládání s úsporami a penězi vůbec objevují v poslední době obyvatelé českého pohraničí. Zatímco domácí banky zvyšují své poplatky a úroky jsou takové, že nepokryjí ani inflaci, ty samé služby lze jen o pár kilometrů dál získat za zlomek české ceny, a navíc na spoření i vydělat.

Foto: Lázně Luhačovice

Odevzdávaní ceny Czech Hotel Awards

Článek

"Jezdíme do Německa pravidelně nakupovat, protože ceny spousty potravin nebo drogistického zboží jsou zde výrazně nižší než u nás. A tak se mi účet v německé bance jednoznačně vyplatí," říká jeden z českých klientů Kommerzbank v příhraničním Waldsassenu.

"Za vedení účtu sice platím podle provedených operací od sedmdesáti do sto padesáti korun měsíčně, ale internetové bankovnictví mám zdarma, stejně jako výběry v rozsáhlé síti bankomatů. A navíc je zde většinou i výhodnější úroková sazba," libuje si třicetiletý muž z Karlových Varů.

Podle něho má však účet za hranicemi i své nevýhody. "Hlavně v tom, že musím občas hlídat kurs koruny, kdy se vyplatí převádět peníze do Německa a kdy ne."

Ceny služeb jsou nižší

"Jako první si začali otevírat účty v Německu především ti, kteří zde našli zaměstnání, nebo firmy, které zde obchodovaly. V poslední době je však stále častěji následují i podniky a lidé, kteří se zahraničím vůbec neobchodují. A rozhodně nejde o malé počty," potvrzuje Jakub Pánik, místopředseda hospodářské komory v Chebu.

Důvod? Posilující kurs koruny rozdíl v některých cenách bankovních služeb zvyšuje ještě výrazněji, než tomu bylo před několika lety. Svou roli hraje i vysoká operativnost zahraničních bank.

"Jakoukoliv nabídku tak lze flexibilně přizpůsobit potřebám zákazníka," potvrzuje Ralf Horak z mnichovské HVB Group. Přitom už sám německý standard nabízí značně výhodné podmínky.

Například u business konta za cenu kolem dvanácti eur měsíčně obdrží zákazník veškeré služby včetně výběru z bankomatů, internetbankingu nebo převodů v rámci eurozóny. U některých bank pak od tří set tisíc zůstatku bude mít dokonce veškeré služby zdarma.

Stejná banka, jiný tarif

Cenové rozdíly přitom nejsou způsobeny tím, že by v zahraničí podnikaly jiné bankovní domy. Dokonce i účet u stejné banky v Německu vyjde obvykle levněji, než totožný produkt téže banky v Česku. Příčina?

"Podle nás je v tom, že na našem trhu přetrvává v oblasti bankovních služeb určitý konservatismus, kterého banky zcela otevřeně zneužívají a neustále zvyšují platby," říká Václav Dučinský, předseda Sdružení podnikatelů Poohří, které zastupuje část malých a středních firem v Karlovarském kraji.

Dučinskému se například nelíbí, že banky nejprve lákaly klienty na internetové bankovnictví, aby snížily své náklady. "V zápětí ale zdražily poplatky, aby zvýšily své příjmy. Což mi připadá jako nehoráznost a myslím, že dřív nebo později bude lidí s účty v Německu nebo jiných státech přibývat," tvrdí Dučinský.

Rodinný účet se nevyplatí

Zatímco se podnikatelé chystají své peníze stále častěji přesunovat za hranice, u běžných kont podobný vývoj zatím zřejmě nehrozí. Důvodem jsou vysoké poplatky za mezinárodní platby.

Ukládat české koruny v eurech do německých bank se vyplatí jen těm, kteří to mají takříkajíc za rohem a je jim jedno, mají-li jet deset kilometrů do české banky nebo 15 do německé.

"I když jsme od loňského roku členem Evropské unie, nejsme součástí měnové unie," upozorňuje Pánik. Převody do Čech tak jsou brány jako mezinárodní platba a zatíženy vysokou procentuální sazbou. Například klasické inkaso za běžné služby se z účtu v Německu nebo Rakousku může české rodině výrazně prodražit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám