Hlavní obsah

Bankovní poplatky v Česku vyšší než v Německu

Právo, Jakub Svoboda, Jan Kovařík

Bankovní poplatky v českých peněžních ústavech jsou mnohdy vyšší, než kolik musí lidé za stejnou operaci zaplatit například v Německu či Rakousku. Průměrné platy Čechů jsou přitom téměř pětinásobně nižší, než kolik berou po přepočtu na koruny Němci či Rakušané.

Foto: Jan Pařík

Prostějov (na snímku) utrpěl první prohru ve druhé nejvyšší soutěži

Článek

Levnější bankovní poplatky mají ale i na Slovensku, v Polsku či Maďarsku. I přes konkurenci se však ceny bankovních služeb v Česku nesnižují, ale naopak stále rostou. Na počátku letošního roku zvýšily některé poplatky Komerční banka, Poštovní spořitelna, která patří ČSOB, Raiffeisenbank a Živnobanka.

Například za výběr z bankomatu peněžního ústavu, u kterého má klient vedený účet, zaplatí Češi v průměru šest korun. Německé, rakouské či polské banky ale poskytují tuto službu zdarma.

Třeba největší domácí banka - Česká spořitelna - zpoplatňuje každý výběr z vlastního bankomatu šesti korunami, ale rakouská Erstebank, která ji vlastní, žádné poplatky za stejnou službu nechce.

Navíc jsou v Německu a Rakousku většinou výhodněji úročeny i vklady na běžných účtech, a naopak mírněji úročeny dluhy z kontokorentu. V ČR se vklady na běžném účtu úročí 0,1 až 0,15 procenty, německá Sparkasse poskytuje klientům úrok ve výši 0,25 procenta.

Kontokorent se v Česku v průměru úročí 13,5 procenta. Sparkasse povoluje svým klientům čerpat kontokorent do dvaapůl násobku jejich měsíčního výdělku při pouze 11,75procentním úročení.

Vedení účtu stojí přibližně stejně

Měsíční poplatek za vedení účtu stojí u Sparkasse 1,30 eur (asi 40 Kč ), což je cena srovnatelná či o něco vyšší než u tuzemských bank (v ČR od 15 Kč u Raiffeisenbank do 60 Kč v HVB a KB). Při výběru peněz u přepážky podle Erika Backefa ze sárské Sparkassy neplatí zákazník nic a zdarma je pro něj také výběr z bankomatu. Pokud si ten, kdo není zákazníkem Sparkassy, vybírá z bankomatu, platí jedno procento z vybírané částky, ale nejméně tři eura (zhruba 90 Kč). Převod z konta na jiné konto stojí 25 centů. Měsíční výpis pak 55 centů. Zákazník však má možnost zdarma si sám zařídit na automatech převod nebo výpisy.

Největší německá banka Deutsche Bank má pro své klienty několik paušálních modelů - částka 4 eura (120 Kč) je nejnižší a vztahuje se na všechny úkony banky za měsíc, pokud jich ale není mnoho. Pro větší počet úkonů, které klient na bance požaduje, si může zvolit paušál za 7 nebo dokonce za 14 eur.

Erstebank nabízí dvě varianty vedení konta - první stojí čtvrtletně 4,50 eur (asi 45 Kč měsíčně) a druhá devět eur, ale je v ní zahrnuta i karta pro bankomat. Úrok z konta činí nyní 1/8 procenta a výběr z konta u přepážky 1,50 eur. Převod z konta na konto 50 centů, zasílání výpisu je za 1 euro plus poštovné 55 centů. Má-li zákazník k dispozici počítač, může pomocí něj zdarma provést převod z konta na konto nebo si vytáhnout výpis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám