Hlavní obsah

Legendární výrobce pian Petrof propustí polovinu zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové propustí kvůli světové hospodářské krizi zhruba polovinu z 390 zaměstnanců. Asi 60 lidí již je od listopadu a prosince ve výpovědní lhůtě, v prvním čtvrtletí by podnik měl propustit dalších přibližně 120 zaměstnanců. Novinkám to potvrdil finanční ředitel společnosti Tomáš Brandejs.

Článek

Další zaměstnanci měli odejít do konce pololetí tak, aby v podniku zůstalo asi 190 lidí.

"Propustíme necelou polovinu zaměstnanců. Ještě to nemáme jmenovitě, jde pouze počty podle profesí. Všichni naši odběratelé vyčkávají. Zřejmě budou nakupovat, ale v delším časovém období. My musíme na tuto situaci reagovat, proto budeme propouštět," řekl Novinkám Brandejs.

Petrof rozhodně nechce skončit

Většinová majitelka společnosti i přes krizi chce výrobu zachovat. "Chceme firmu udržet za jakýchkoliv podmínek i ve zmenšeném stavu. Nechceme podnik zavřít," řekla jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová. Uvedla, že podle prosincových údajů má podnik kvůli krizi na první čtvrtletí letošního roku zakázky ve výši zhruba 20 procent potřebného množství.

"Nemůžeme vyrábět na sklad a zadlužovat se tím u dodavatelů," řekla. Dodala, že piana a klavíry se řadí mezi luxusní zboží, jehož nákup spotřebitelé v době krizí odkládají jako první.

Brandejs doplnil, že firma hledá i alternativní zakázky, které by jí pomohly překrýt složitou dobu.

Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, vyváží 95 procent produkce a krize jej zasáhla prakticky na všech světových trzích. "Krize poznamenala již poslední čtvrtletí roku. V tomto období přitom bývá odbyt nejsilnější," řekla Ceralová-Petrofová.

Piana Petrof:
Firmu založil Antonín Petrof, který první klavír postavil v Hradci Králové v roce 1864. O rok později předělal otcovu truhlářskou dílnu na dílnu klavírnickou a vyrábil zde první piano. S vývozem hudebních zařízení do ciziny začala společnost v roce 1895. O několik let později se Antonín Petrof stal dvorním továrníkem pian Rakouska-Uherska. Ve dvacátých letech minulého století firma mohutně expandovala do zahraničí. Její úspěchy však zpřetrhali komunisté, kteří firmu v roce 1948 znárodnili. Na začátku devadesátých let byla společnost postupně privatizována.

Reklama

Výběr článků

Načítám