Hlavní obsah

Kunovického výrobce letadel Aircraft Industries koupil od ruského vlastníka Omnipol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká skupina Omnipol oznámila, že od ruského vlastníka odkoupila kunovického výrobce letadel Aircraft Industries. Cena transakce nebyla zveřejněna. Výrobce letadel se kvůli válce na Ukrajině a zavedení sankcí vůči Rusku ocitl v problémech.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Prototyp L-410 z roku 1969 a L-410 NG z roku 2018

Článek

Omnipol oznámil, že vlastníkem kunovické firmy, která vyrábí zejména turbovrtulové dopravní stroje L-410, je od 21. dubna česká společnost OMPO Holding.

Do té doby byl skrze společnosti OSTOV ovládající osobou ruský občan Andrej Kozitsyn.

„Společnost Aircraft Industries se dostala do existenčně nebezpečné situace po uvalení sankcí na Ruskou federaci, která tvořila stěžejní trh firmy. V kooperaci se společností Omnipol se po podpisu dohody o spolupráci začala úspěšně rozvíjet obchodní spolupráce na nahrazení dodávek mimo Ruskou federaci,” uvedla firma k důvodům změny vlastníka.

Legendární letouny po 83 letech opět spolu

Domácí

„Po úspěšné záchraně legendy v oboru letectví, firmy Aero Vodochody, chceme pomoci k záchraně dalšího zástupce českého leteckého průmyslu,“ řekl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

Ve zmiňovaném Aeru Vodochody, které vyrábí proudové stroje L-39NG, má Omnipol podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám