Hlavní obsah

Kuba se ohradil proti jednání Babiše o dálnici D3

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba se ve čtvrtek vymezil proti jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s Alternativou středočeské D3. Iniciativa usiluje o to, aby dálnice ve Středočeském kraji byla vedena jinudy než Posázavím, jak je navržena. Podle Kuby jiná alternativa neexistuje. Dálniční spojení z Prahy do Českých Budějovic a dále k rakouským hranicím je podle něj vážně ohrožené.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Martin Kuba na pondělní tiskové konferenci v Českých Budějovicích

Článek

„Překvapilo mě, že se premiér schází s alternativou, jež se ohání peticí asi s 1500 podpisy. Přitom při rozboru těchto podpisů zjistíte, že z dotčených obcí, kudy by dálnice skutečně vedla, je zhruba jedno procento podpisů. Ještě více mě však překvapilo, že premiér se chce s touto alternativou znovu v říjnu sejít,“ zlobí se Kuba.

Podle něho tak Babiš dopřává sluchu hlasité menšině. „Proto jsme se rozhodli, že založíme vlastní internetovou petici, která bude za dostavbu dálnice D3, tak jak je navržena, a potom ji premiérovi předám,“ uvedl Kuba.

Babiš jednal s odpůrci D3 vedené přes Posázaví. Další schůzky jsou v plánu

Ekonomika

Podle něho nejsou uklidňující ani prohlášení ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO), který uvedl, že trasa dálnice by měla vést Posázavím. „Musíme si uvědomit, že premiér je jeho nadřízeným,“ poznamenal Kuba.

Alternativa středočeské D3 chce, aby dálnice nevedla turisticky atraktivním Posázavím. Tvrdí, že 60 kilometrů nové dálnice nevyřeší dopravní problémy regionu a že bude sloužit pouze tranzitní dopravě. Projektu navíc vyčítají velkou ekonomickou zátěž. Doporučují proto spíše zvýšit kapacitu silnice I/3 a vybudovat obchvaty měst.

„To však není vůbec alternativa dálnice a v takovém případě zůstanou Jihočeši jediným krajem, který nemá dálniční napojení na Prahu. V Karlovarském kraji totiž dálnici dostaví,“ doplnil Kuba.

Stavba dálnice D3 má další problém

Domácí

Podle vyjádření ministra Havlíčka by měla být dálnice D3 dostavěná z Prahy až k rakouským hranicím do roku 2028. V provozu je nyní 70 kilometrů dálnice D3 mezi Meznem a Úsilným. Po dobudování by měla měřit 170 kilometrů. Ve výstavbě je i úsek kolem Českých Budějovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Jermanová potápí středočeské ANO

Černá mračna se měsíc před krajskými volbami stahují nad hnutím ANO ve Středočeském kraji. Podle interního průzkumu babišovců by hnutí v regionu vedeném...

Výběr článků

Načítám