Hlavní obsah

Kubánce čeká radikální změna, na "Ostrově svobody" se začnou platit daně

– Havana
Novinky, pit

Kubánci se od nového roku budou muset připravit na to, že začnou platit daně. Nedávno publikovaný zákoník představil první komplexní zdanění na „Ostrově svobody“ od roku 1959, kdy revoluce všechny daně zrušila.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v Havaně

Článek

Naplňují se tak tržně orientované reformy, které zahájil po svém nástupu v roce 2008 Raul Castro, jenž vystřídal na nejvyšším postu svého bratra Fidela.

V devadesátých letech 20. století, po rozpadu Sovětského svazu jakožto hlavního mecenáše, zavedla tehdejší kubánská vláda několik jednotlivých daní, ale spíše udržovala nízké mzdy a dotovala bezplatné sociální služby.

Vládní reformy týkající se volného trhu, zavedené v posledních letech, jsou navrženy tak, aby podporovaly malé a střední podniky či soukromé zemědělce. Platy by měly v této souvislosti stoupnout i státním zaměstnancům, připomněla agentura Reuters.

Mění se vztah státu a obyvatel

„Zavedením daní se radikálně změní vztah státu a obyvatelstva,“ uvedl bývalý kubánský analytik Domingo Amuchastegui, který nyní žije v Miami, nicméně o Kubě často publikuje.

Nový zákoník zavádí 19 daní, které se týkají například oblasti dědictví, životního prostředí, prodeje, dopravy nebo držení zemědělské půdy. Součástí jsou i různé licenční poplatky.

V zákoníku se počítá i s daňovými odpočty, například zemědělci si mohou odečíst až 70 procent příjmů jako náklady a drobní podnikatelé, jimž se zdaňují příjmy a ne zisk, až 40 procent.

Inspirace v zahraničí

Kuba se inspirovala daňovými systémy mnoha zemí, včetně několika s kapitalistickou ekonomikou. „Zkušenosti z Číny, Vietnamu, Venezuely, Brazílie, Španělska a Mexika byly vzaty v úvahu, ale byly přepracovány dle specifičností a podmínek ostrova,“ sdělila tamní státní tisková agentura.

Nový zákoník může být průběžně každý rok pozměňován a doplňován. „Bude trvat jistou dobu, než se vše usadí, ale jedná se samozřejmě o významný krok vpřed k modernímu státu,“ nechal se slyšet jistý západní podnikatel, který na Kubě pobývá již dvě desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám