Hlavní obsah

Křetínský zvýšil svůj podíl ve francouzské Fnac Darty na více než 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český miliardář a investor Daniel Křetínský zvýšil svůj podíl ve francouzské maloobchodní společnosti Fnac Darty. Z oznámení pro regulační úřad AMF podle webu Capital vyplývá, že Křetínský ve firmě vlastní prostřednictvím své společnosti Vesa Equity Investment 20,3 procenta kapitálu a hlasovacích práv.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Český investor byl už od dubna druhým největším akcionářem Fnac Darty, po německém distributorovi elektroniky Ceconomy.

Podle AFP zopakoval, že neusiluje o jmenování zástupce do představenstva. Totéž uvedl už po 12. dubnu, což bylo datum, kdy společnost Fnac Darty oznámila, že český investor drží více než 13 procent jejího kapitálu, aniž by měl v úmyslu usilovat o jmenování členů představenstva společnosti.

Fnac Darty provozovala loni v prosinci 957 obchodů (včetně Nature & Découvertes), do čehož spadá 390 franšíz ve 13 zemích. V roce 2021 překročila hranici osmi miliard eur (197 miliard Kč) tržeb, což byl její dosavadní rekord. Velký podíl na vysokých tržbách má internetový prodej.

Provozní zisk Křetínského EPH loni vzrostl na 56,16 miliardy

Ekonomika

Vesa Equity Investment, kterou Křetínský vlastní spolu s Patrikem Tkáčem, v březnu zvýšila podíl také ve francouzské maloobchodní firmě Casino. Nyní v ní vlastní 10,1 procenta majetku a 7,42 procenta hlasovacích práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám