Hlavní obsah

Provozní zisk Křetínského EPH loni vzrostl na 56,16 miliardy

Provozní zisk Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni vzrostl o pět procent na 2,3 miliardy eur (56,16 miliardy korun) oproti 2,1 miliardy eur v roce 2020. Skupině loni výrazně stouply tržby, a to na 18,9 miliardy eur (461,55 miliardy korun) z 8,5 miliardy o rok dřív. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou EPH zveřejnil ve čtvrtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Loňský výsledek EPH označuje za rekordní, a to navzdory náročným tržním podmínkám. K růstu výrazně přispěla společnost EP Power Europe (EPPE), která zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny v rámci EPH.

Její provozní zisk vzrostl o 85 procent na 1 miliardu eur (24,42 miliardy korun) z předloňských 0,5 miliardy eur.

Naopak druhý pilíř holdingu, společnost EP Infrastructure (EPIF) loni vykázala provozní zisk o 21 procent nižší: 1,3 miliardy eur (zhruba 31,75 miliardy korun) oproti 1,6 miliardy eur o rok dřív.

Skupině EPIF z Křetínského holdingu loni klesl provozní zisk na 31,3 miliardy

Ekonomika

Důvodem byl zejména útlum v přepravě plynu způsobený snížením objemu dodávek v kombinaci s prodejem některých teplárenských firem v posledním čtvrtletí 2020.

EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu a také distribucí elektřiny a produkcí tepla.

„Nižší toky plynu do EU, které negativně ovlivnily výkonnost EPIF, vedly ke zvýšení ceny plynu na evropském trhu, což bylo hlavním motorem růstu výkonnosti EPPE. Trend silného růstu EPPE pokračuje i v roce 2022,“ uvedl Daniel Křetínský.

Zisk stoupl, tržby klesly. Huawei doplácí na sankce USA i covid

Mobil

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J Patrik Tkáč. Majoritní podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám