Hlavní obsah

Koruna prolomila hranici 28 Kč za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká měna po téměř šesti letech oslabila na úroveň 28 korun za euro, naposledy tuto hranici prolomila v únoru 2009. V pátek kolem 17. hodiny stálo euro 28,19 Kč, vyplývá to z údajů na serveru Patria.cz

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bankovní rada ČNB v prosinci zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016, a upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen by bylo třeba zvážit další oslabení koruny. Loňská inflace dosáhla podle dnešních údajů ČSÚ 0,4 procenta, což je nejméně od roku 2003.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v komentáři uveřejněném ve čtvrtečních Hospodářských novinách uvedl, že úvahy o posílení koruny „nejsou namístě". „Budování pozic sázejících na silné zhodnocení koruny po exitu (centrální banky z devizových intervencí - pozn. red.) nemusí být dobrou (a už vůbec ne ziskovou) strategií," napsal.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk v komentáři uveřejněném v pátek krátce předtím, než koruna hranici 28 korun prolomila, uvedl, že kurz zatím této hranice nedosáhl, ale je „vidět, že nervozita z budoucí politiky ČNB roste”. Inflace se podle Vlka „přimknula těsně k nule a byla nižší, než se čekalo”. Vzhledem k cenám pohonných hmot nemá inflace šanci se brzy zvednout, a je tedy otázka, co na to centrální banka, dodal analytik.

Česká měna v pátek oproti čtvrtečnímu závěru mírně oslabila i k dolaru, a to na 23,83 Kč/USD.

Burza posiluje

Naopak mírně v pátek posiluje pražská burza, v řádu desetin procenta rostly kolem 11.00 akcie ČEZ, Komerční banky a pojišťovny VIG, Unipetrol posiluje o víc než tři procenta a mediální společnost CME o 2,57 procenta. Index PX v 11.00 přidával 0,4 procenta na 950,40 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akcie ČEZ rostly v 11.00 o 0,28 procenta na 573,60 Kč za kus, Komerční banka posilovala o 0,24 procenta, Erste Group Bank ztrácela pět setin procenta, pojišťovna VIG přidávala 0,67 procenta. Nejvíc rostly akcie Unipetrolu, a to o 3,33 procenta. Cenné papíry operátora O2 posilovaly o 0,44 procenta, dařilo se i akciím výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, které rostly o 0,62 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám