Hlavní obsah

Korekce ubrala ze zisků

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie v úterý oslabily. Korekce ubrala z dosažených zisků a kursy sestoupily z rekordních úrovní, které však zatím zůstávají na dohled. Odpolední část seance byla pro akcionáře již mnohem příznivější.

Foto: Petr Mráček

Romeo a Julie

Článek

Nový pokles zasáhl především akcie Erste Bank, a to o 1,81 procenta na 1138 Kč. Titul pronásleduje prodejní tlak, který polevil jen začátkem týdne.

Výběr zisků poznamenal kurs Zentivy, ta oslabila o 0,78 procenta na 778,80 Kč. Komerční banka ztratila 0,57 procenta a uzavřela na 3485 Kč.

Snížel se i PX50

Mírnému růstu o 0,24 procenta na 102,54 Kč se těšil jen Unipetrol. Podnik bude polským majitelem převzat asi až v březnu, investoři spoléhají na optimistický odhad ceny při budoucím odkupu, zřejmě po růstu základního jmění holdingu. Index PX 50 klesl o 0,43 procenta na 1068,5 bodu.

Burzovní výbor pro kotaci na svém úterním zasedání rozhodl o podmínečném přijetí dvou emisí společnosti Orco Property Group S.A. k obchodování na hlavním burzovním trhu. Rozhodnutí se vztahuje na akcie firmy, které se již obchodují v Paříži na západoevropské burze Euronext, a na vyměnitelné dluhopisy společnosti. Emise se na burze objeví možná již 1. února.

Rozhodnutí uvítal generální ředitel burzy Petr Koblic. Podle něj jde o první duální listing významných evropských emisí na našem trhu. Koblic soudí, že taková emise tu již dávno měla být, neboť stěžejní části aktivit firmy se odehrávají právě na českém trhu. "Věříme, že příkladu společnosti Orco budou následovat i další emitenti," dodal Koblic.

Počet titulů na pražské burze ale zatím může i klesnout. Kromě Unipetrolu zřejmě odejde například Český Telecom, rozhodne-li se vláda pro přímý prodej. Podle vicepremiéra Martina Jahna je nyní z 80 procent pravděpodobnější přímý prodej, jeho favoritem je švýcarský Swisscom. Jan Schiesser z Atlantiku FT ale upozorňuje na rizika spojená s touto volbou. Majoritním vlastníkem zájemce je švýcarská vláda, která dala najevo svoji nechuť k projektům firmy snižujícím její ziskovost. Firma nemá žádné pozitivní zkušenosti s akvizicemi, neuspěla například u Telekomu Austria. Ten byl pak úspěšně prodán na vídeňské burze.

Evropské akcie v úterý ztrácely po růstu ceny ropy. Drahé palivo poškozuje především výrobce automobilů a letecké přepravce. V dalším sestupu pokračovaly polovodičové firmy, německý Infineon oslabil o 2,3 procenta po snížení nákupního doporučení analytiky UBS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám