Hlavní obsah

Konopný byznys v USA slibuje čtvrt miliónu nových pracovních míst. Nezasáhne-li Bílý dům

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Legální marihuanový byznys v USA by měl do roku 2020 vytvořit více než čtvrt miliónu nových pracovních míst, vyplynulo ze zprávy společnosti New Frontier Data, která se zabývá analýzou trhu s konopím. Nejistotu však pro miliardový byznys představuje Trumpova vláda. Z ní zaznívají hlasy, že by mohla začít vynucovat federální zákaz, podle nějž je konopí nelegální droga.

Foto: David Mcnew, Reuters

Legální marihuanový byznys v USA by měl do roku 2020 vytvořit více než čtvrt miliónu nových pracovních míst.

Článek

Hodnota trhu s legálním konopím v USA v roce 2016 dosáhla 7,2 miliardy dolarů (183,7 miliardy korun) a očekává se, že meziročně poroste o dalších 17 procent.

Prodeje léčebného konopí podle prognóz New Frontier Data vzrostou z 4,7 miliardy dolarů (119,9 miliardy korun) v roce 2016 na 13,3 miliardy v roce 2020.

Prodeje marihuany pro rekreační účely by měly růst z 2,6 miliardy dolarů (66,3 miliardy korun) v roce 2016 na 11,2 miliardy (285,7 miliardy korun) v roce 2020.

Prognózy New Frontier vycházejí z rozšíření konopného byznysu do států, které v loňském legalizovaly konopí pro rekreační nebo léčebné účely. Analýza se vyhýbá spekulacím, které státy by mohly k legalizaci přistoupit v příštích třech letech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Status konopí ve Spojených státech

Užívání marihuany pro rekreační účely v referendu nově loni na podzim schválili lidé v Kalifornii, Massachusetts, Nevadě a Maine. Voliči na Floridě, v Severní Dakotě a Arkansasu si zase odhlasovali legalizaci léčebného konopí.

Rekreační marihuana byla již dříve legální v Coloradu, ve státě Washington, v Oregonu, na Aljašce a v americké metropoli Washington D.C. [celá zpráva]

Rekordní rok v Coloradu

Vývoj a možnosti konopného byznysu v USA lze ilustrovat na datech z Colorada. To legalizaci pro rekreační účely schválilo už v roce 2012, v platnost vešla o dva roky později.

V roce 2014 se v tomto státě prodalo konopí za 699,2 miliónu dolarů (17,83 miliardy korun), o rok později za 996,2 miliónu dolarů (25,4 miliardy korun) a v roce 2016 už to bylo konopí za 1,3 miliardy dolarů (33,16 miliardy korun).

Stát zveřejňuje údaje o prodejích legálního konopí a s nimi souvisejících daňových výnosech za každý měsíc. Podle těchto dat měsíční prodeje loni celkem osmkrát překonaly částku 100 miliónů dolarů. V prosinci se prodalo konopí za 114,7 miliónu dolarů (2,93 miliardy korun), což představuje 13procentní meziroční nárůst.

Na daních spojených s prodejem konopí se v Coloradu za celý rok vybralo 199 miliónů dolarů (přes pět miliard korun).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výnosy z legálního konopí v Coloradu

Jak se ke konopnému byznysu postaví Trump?

Do plánů obchodníků s konopím by ovšem mohla zasáhnout administrativa nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer se nedávno na tiskové konferenci zmínil o možném důraznějším vynucování federální legislativy, podle níž je konopí nelegální droga. A podobně se vyjádřil i ministr spravedlnosti Jeff Sessions, který mluvil o nutnosti přezkoumat dosavadní praxi, kdy vláda federální zákaz v některých státech nevynucovala.

Podle republikánského senátora Randa Paula však v osobním rozhovoru Sessions naznačil, že dosavadní praxi měnit nebude. „Řekl mi, že v těchto věcech budou do značné míry respektovat práva států. Takže bych byl velmi zklamán, pokud by se federální vláda rozhodla vtrhnout do Colorada, Washingtonu a všech těch států,“ nechal se slyšet.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer naznačil, že by mohlo začít důraznější vynucování federální legislativy, podle níž je konopí nelegální droga.

Postoj samotného Trumpa je nejasný. Podle magazínu Cannabis Business Times se minimálně v jednom případě vyslovil pro federální legalizaci zakázaných látek s odůvodněním, že je třeba sebrat zisk organizovanému zločinu. Později během kampaně hovořil o tom, že by si o této otázce měly jednotlivé státy rozhodovat samy. Sám by dokonce podpořil legalizaci pro léčebné účely. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám