Hlavní obsah

Komerční banka pod 2400 Kč

Novinky, Bedřich Choděra, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/EVROPA

České akcie v pondělí výrazně oslabily. Analytici to přičetli zejména velké reakci zahraničních investorů na zatčení šéfa ruské ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského na všech středo- a východoevropských trzích.

Foto: Aleš Plevka

Tři nejrychlejší "lepé děvy"

Článek

"Jsme pod vlivem investorů, kteří nás stále považují za východní trh," uvedl Eduard Tesař z makléřské firmy Cyrrus. Podle něj však úterní den volna přispěje k tomu, že se situace uklidní.

Nejvíce oslabila Komerční banka, a to o 3,27 procenta na 2398 Kč, cena tedy klesla pod psychologickou hranici 2400 korun. Větší ztráty utrpěl i ČEZ, když sestoupil o 2,01 procenta na 136,74 Kč. Radiokomunikace ztratily 1,80 procenta a propadly na 299,80 Kč.

Index PX 50 klesl v pondělí o 1,36 procenta na 624,8 bodu.

Pokles v okolních zemích

Sousední akciové trhy rovněž v pondělí oslabovaly, index varšavské burzy ztratil 1,40 procenta, budapešťské 2,85 procenta, ale v úterý již posílily o 2,75 procenta, resp. o 0,28 procenta.

Rusko zastavilo obchod s akciemi Jukosu

Podobně se vyvíjely i ruské akciové trhy, jejich hlavní indexy vykazovaly v pondělí propad o více 15 procent, hlavně proto, že akcie Jukosu se na celkovém objemu obchodování podílejí zhruba z jedné třetiny. Ruské burzy však ještě během pondělního dopoledne obchodování s akciemi Jukosu zastavily. V úterý se ale ruské akcie již vydaly opatrně vzhůru a zpevnily kolem pěti procent.

Na cenné papíry velkých evropských ropných firem, které mají rozsáhlé styky s Ruskem, měla aféra jen mírný dopad, jejich akcie oslabily o méně než jedno procento.

Evropské burzy posilovaly

Evropské burzy v pondělí i v úterý posilovaly, dařilo se zejména peněžním ústavům a automobilkám. Index renomovaného německého ekonomického institutu Ifo se zlepšil již šestý měsíc za sebou, což přispělo k lepšímu náhledu investorů na stav a budoucnost největší evropské ekonomiky.

Švédsko-švýcarský strojírenský gigant ABB posílil o 4,8 procenta po zprávě, že sérií opatření zlepší svoje ztrátové hospodaření. ABB navýší kapitál téměř o čtyři miliardy dolarů, když vydá nové akcie a obligace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám