Hlavní obsah

Klobásky z Polska na českých velikonočních tabulích letos chybí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kudowa Zdrój

Uzeniny z polských tržnic – a to hlavně klobásy – představující donedávna vyhledávanou lahůdku, dostaly s ostatními masnými výrobky asi načas těžkou ránu. Opatrnost mnohých Čechů informovaných o problémech kolem potravin od sousedů připravila trhovce v Kudowě Zdróji o nezanedbatelné zisky před letošními Velikonocemi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Potraviny budí v Polsku u Čechů obavy. Zájem obracejí jinam.

Článek

Den před Velkým pátkem, kdy řada Čechů obvykle v Polsku pořizovala zásoby na víkend, parkoval před tržnicí pouze jediný autobus a pár aut s českou espézetkou.

Duch Velikonoc odtud letos vyprchal. Češi namísto klasického velikonočního zboží kupovali všední, proti Česku ovšem lacinější zboží. Košíkáři letos nepletli ani opentlené pomlázky. „Zbytečná práce. Neměli bychom je komu prodat,“ tvrdili. Pasažéři busu z Novopacka si místo polského jídla odváželi hlavně pugéty umělých květin, laciné deky, ovčí kůže a prací prostředky. „Vezu si deku na celou manželskou postel ani ne za sedm stovek,“ pochlubil se muž v autobuse.

Lidé omezili nákup masných výrobků v PolskuVideo: Vladislav Prouza, Právo

„Z potravin jsme nakupovali jen ryby a sýry, ty jsou snad bezpečné. Taky nějaké sušenky, od nichž nic nehrozí. Masné výrobky jsme nebrali. Po té aféře s koninou místo hovězího a masu ze zdechlin musí být člověk hodně opatrný, láce-neláce,“ shodli se účastníci nákupního zájezdu.

Letos dokonce dřív zavírali

Radost z nedůvěry českých turistů polští trhovci nemají. Mnozí balili vzdor Velikonocím, patřícím kdysi mezi zlatá prodejní období, krámky dřív, než byla obvyklá provozní doba.

„Nemůžeme proti tomu dělat vůbec nic. Lidi sem od vás přijíždějí ovlivněni televizní propagandou o vadných polských potravinách. Já ty problémy, které nastaly, nepopírám. Šlo ale o pár jednotlivých případů, to přece vůbec nelze vztahovat na celé Polsko. To je podobná kauza jako u vás ta s metylalkoholem,“ durdil se jeden z prodejců.

Úbytek koupěchtivých Čechů zaznamenávají v Kudowě Zdróji jako stálý trend.

Strach z potravin ho ale umocnil. „Snad až se v květnu rozběhne letní sezóna, bude to lepší,“ doufají trhovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám