Hlavní obsah

Kauza „ztracených“ miliard nebývale bobtná. Brusel prověří roli německého úřadu

Novinky, bož

Evropská komise (EK) nechá prošetřit postup německého finančního regulátora (Bafin) v kauze Wirecard. Informoval o tom server listu Financial Times. Německem v posledních dnech zmítá finanční skandál obřích rozměrů. V rozvaze Wirecardu se objevilo celkem 1,9 miliardy eur (51 miliard korun), které zřejmě nikdy neexistovaly. Společnost vyhlásila insolvenci.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Sídlo společnosti Wirecard.

Článek

Viceprezident komise Valdis Dombrovskis pro Financial Times uvedl, že unijnímu finančnímu regulátorovi pošle žádost, aby postup Bafinu prověřil.

„Požádáme Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (Esma), aby vyšetřil, zda došlo v rámci dohledu k nějakému selhání, a pokud ano, aby určil možný další postup,“ uvedl Dombrovskis s tím, že Esma bude mít na odpověď čas do poloviny července.

Ekonomický deník Handelsblatt upozornil na to, že o nesrovnalostech v platební rozvaze Wirecardu zřejmě Bafin věděl již na konci ledna 2019, kdy ho na to upozornil whistleblower. Šéf Bafinu tuto informaci tento týden potvrdil.

Finančním skandálem zmítaný Wirecard vyhlásil insolvenci

Ekonomika

Bafin v roce 2019 na dva měsíce zakázal prodej krátkodobě držených (short selling) akcií Wirecardu. O dva měsíce později podal trestní oznámení na dva novináře Financial Times, kteří na základě informací tohoto whistleblowera psali o možném podvodu v účetnictví dceřiné společnosti Wirecard v Singapuru.

Šéf Bafinu Felix Hufeld se již dříve nechal slyšet, že aféra je „pro Německo ostuda“. „Plně a zcela přijímám veřejnou kritiku,“ dodal.

Kauza odstartovala, když minulý týden auditoři ze společnosti Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecardu. Tyto peníze měla mít společnost podle rozvahy na dvou účtech v Asii.

V reakci na skandál minulý pátek rezignoval dosavadní šéf společnosti Markus Braun. Toho navíc v pondělí zadrželo státní zastupitelství v Mnichově, ale byl o den později propuštěn na kauci ve výši pěti milionů eur (133,9 milionu korun).

Finanční skandál v Německu pokračuje, zadrželi bývalého šéfa Wirecard

Ekonomika

Státní zástupci Brauna další manažery společnosti vyšetřují kvůli podezření z manipulace s trhem a z klamání akcionářů. Toho se měli dopustit, když dostatečně a včas neinformovali o nesrovnalostech v auditu finančních výsledků. Společnosti kótované na burze mají povinnost podobné informace neprodleně zveřejňovat.

Bývalý provozní ředitel společnosti Jan Marsalek, jehož by mnichovští vyšetřovatelé rovněž rádi zadrželi, měl podle mediálních informací v posledních dnech navštívit Filipíny a odtud odletět do Číny.

Finanční skandál v Německu: Chybějící miliardy zřejmě nikdy neexistovaly, připustil Wirecard

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám