Hlavní obsah

Finanční skandál v Německu pokračuje, zadrželi bývalého šéfa Wirecard

Novinky, bož

V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard Markuse Brauna v souvislosti s finančním skandálem tohoto poskytovatele platebních služeb. V úterý o tom informoval server týdeníku Die Zeit. V rozvaze Wirecard se objevily celkem 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy korun), které zřejmě nikdy neexistovaly. Braun kvůli tomu v pátek rezignoval.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Předseda představenstva Wirecard Markus Braun s okamžitou platností odstoupil.

Článek

Státní zastupitelství v Mnichově uvedlo, že Braun se vyšetřovatelům v pondělí sám přihlásil.

Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování proti Braunovi a dalším manažerům společnosti kvůli podezření z manipulace s trhem. K ní mohlo dojít ve chvíli, kdy představenstvo řádně neinformovalo o nesrovnalostech, které se objevily v průběhu auditu finančních výsledků.

Na konci minulého týdne auditoři z Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecard. Tyto peníze měla společnost podle rozvahy mít na dvou účtech v Asii.

Finanční skandál v Německu: Chybějící miliardy zřejmě nikdy neexistovaly, připustil Wirecard

Ekonomika

Podle Ernst & Young existuje podezření, že se správci bankovních účtů Wirecard pokusili „oklamat auditora“ a mohli poskytnout „podvržené finanční zůstatky“. Vedení společnosti následně uvedlo, že zmíněných 1,9 miliardy eur s „největší pravděpodobností neexistuje”.

Částka přitom představuje zhruba čtvrtinu bilanční sumy společnosti. Wirecard předpokládá, že výsledky hospodaření za loňský rok i za první čtvrtletí letošního roku byly chybné. Nelze vyloučit ani to, že neexistující peníze ovlivní hospodářské výsledky v předchozích letech.

Akcie společnosti se ve čtvrtek v reakci na skandál propadly o polovinu. To je nejvíce jak v historii Wirecard, tak v historii německého akciového indexu DAX.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám