Hlavní obsah

Finančním skandálem zmítaný Wirecard vyhlásil insolvenci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý poskytovatel platebních služeb Wirecard vyhlásil insolvenci. Informovala o tom německá agentura DPA. Společností a celým Německem v posledních dnech zmítá finanční skandál obřích rozměrů. V rozvaze Wirecardu se objevilo celkem 1,9 miliardy eur (51 miliard korun), které zřejmě nikdy neexistovaly.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Předseda představenstva Wirecardu Markus Braun s okamžitou platností odstoupil.

Článek

„Představenstvo společnosti Wirecard se rozhodlo podat u obvodního soudu v Mnichově žádost o zahájení insolvenčního řízení vzhledem k hrozící platební neschopnosti a předlužení,“ uvedla společnost v prohlášení.

Akcie společnosti byly následně na celých 60 minut staženy z obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem.

Pod palbu kritiky se dostaly i úřady. Šéf finančního úřadu (Bafin) Felix Hufeld se nechal slyšet, že aféra je „pro Německo ostuda“. „Plně a zcela přijímám veřejnou kritiku,“ dodal.

Finanční skandál v Německu pokračuje, zadrželi bývalého šéfa Wirecard

Ekonomika

V reakci na skandál v pátek rezignoval dosavadní šéf společnosti Markus Braun. Toho navíc v pondělí zadrželo státní zastupitelství, ale byl o den později propuštěn na kauci ve výši pěti milionů eur (133,9 milionu korun).

Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování proti Braunovi a dalším manažerům společnosti kvůli podezření z manipulace s trhem. K ní mohlo dojít ve chvíli, kdy představenstvo řádně neinformovalo o nesrovnalostech, které se objevily v průběhu auditu finančních výsledků společností Ernst & Young.

Na konci minulého týdne auditoři ze společnosti Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecardu. Tyto peníze měla společnost podle rozvahy mít na dvou účtech v Asii.

Finanční skandál v Německu: Chybějící miliardy zřejmě nikdy neexistovaly, připustil Wirecard

Ekonomika

Skandál vypukl, když se při auditu nepodařilo dohledat 1,9 miliardy eur, které Wirecard vykázal ve své platební bilanci. Společnost později oznámila, že tato částka s „největší pravděpodobností neexistuje“.

Částka přitom představuje zhruba čtvrtinu bilanční sumy společnosti. Wirecard předpokládá, že výsledky hospodaření za loňský rok i za první čtvrtletí letošního roku byly chybné. Akcie společnosti se ve čtvrtek v reakci na skandál propadly o polovinu. To je nejvíce jak v historii Wirecardu, tak v historii německého akciového indexu DAX.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám