Hlavní obsah

Kabinet nechal rozhodování o deficitu rozpočtu na příští vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na svém středečním jednání sice schválila hrubý rámec rozpočtu, na schodku 94 miliard, který navrhuje ministerstvo financí, se ale nedohodla. Ministři se shodli jen na tom, že deficit by neměl tuto sumu překročit. Definitivní rozhodnutí nechali až na nové vládě.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

"Příští vláda má otevřené pole působnosti a ten schodek může samozřejmě změnit," řekl Novinkám Luboš Šikula z tiskového odboru vlády.

Podle něj ministři přijali své rozpočtové rámce hlavně proto, že nechtějí schvalování rozpočtu protahovat. Jednotlivé resorty si teď mohou alespoň připravit, na co peníze chtějí použít. Je ovšem možné, že vláda v srpnu neprojde a příprava rozočtu se tak zpozdí.  "Nepředpokládá se, že by sestavování nové vlády trvalo tak dlouho," odmítl Šikula. 

Nová vláda by o přesné podobě státních financí na příští rok měla jednat už v září.

44 miliard navíc

Šéfové jednotlivých resortů přišli dnes na jednání s tím, že chtějí dohromady o 44 miliard více, než je ministr financí Bohuslav Sobotka ochoten dát. Mohli si však rozdělit nejvýše sedm až deset miliard korun, které byly v rozpočtu na dodatečné požadavky vyhrazeny.

Sobotka ve vládě podporoval zejména ty nároky, které směřovaly do investic, vzdělání nebo na společné financování s evropskými fondy. Největší požadavky má ministerstva práce a sociálních věcí - chce více pěněz na důchody - a zemědělství - chce peníze na kompenzace zemědělcům.

 S přidělenými penězi byly spokojeny jen resorty dopravy, obrany, informatiky a financí.

Letos vláda hospodaří s rekordním schodkem 115 miliard korun, zavázala se k tomu, že bude schodky postupně snižovat. Navrhovaný schodek na rok 2005 - 94 miliard - by se účetně ještě zvýšil kvůli ztrátě České konsolidační agentury (ČKA) až na 113 miliard. Byl by tak jen o dvě miliardy nižší než ten letošní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám